Ministerstva a kraje se dohodly na postupu při řešení kůrovcové kalamity

21.06.2018 19:34

Ve všech krajích postižených kůrovcovou kalamitou vzniknou kalamitní štáby, které umožní intenzivní, a především rychlejší spolupráci mezi resorty a kraji. Veškerou iniciativu za vyhlášení a koordinaci štábů převezmou krajské samosprávy. Na dnešním společném jednání na Ministerstvu zemědělství se na tom dohodl ministr zemědělství Jiří Milek a ministr životního prostředí Richard Brabec společně se zástupci Asociace krajů ČR. Všichni zúčastnění se rovněž shodli, že v současné chvíli není nezbytné vyhlášení stavu nouze.

Ministerstva a kraje se dohodly na postupu při řešení kůrovcové kalamity
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Kraje přislíbily, že do 14 dnů vytvoří kalamitní štáby v nejvíce postižených regionech, kterými jsou: Moravskoslezský, Olomoucký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a kraj Vysočina. „Převzetí koordinační role krajů a vznik kalamitních štábů je pozitivní krok vedoucí ke zjednodušení komunikace a zvýšení efektivity při řešení situace,“ uvedl ředitel Kanceláře Asociace krajů ČR Jan Hodovský.

„Pro účinný boj s kůrovcem musí kalamitní štáby v krajích spolupracovat i s obcemi s rozšířenou působností, jejichž povinností je dohlížet na správné hospodaření v lesích. Je nutné, aby se do řešení problémů s kůrovcem zapojili všichni vlastníci lesů, což se dnes bohužel často neděje,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Jedním z klíčových témat byla i asanace, tedy ošetření těženého dřeva tak, aby nedocházelo k dalšímu šíření kůrovce. Projednána byla rovněž dotační podpora pro vlastníky lesů, a to jak na opatření související s kůrovcovou kalamitou, tak i pro následnou obnovu lesních porostů.

K dalšímu společnému jednání se zástupci ministerstev a krajů, za účasti vlastníků lesů, zpracovatelů, dopravců a dalších dotčených subjektů, sejdou opět za měsíc.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…