Ministerstvo bude vyjednávat s Evropskou komisí o dvou velkých projektech

17.04.2017 11:45

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy začne s vědomím vlády České republiky vyjednávat s Evropskou komisí o podpoře dvou tzv. velkých projektů. Projekty budou financovány z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, jehož řídicím orgánem je právě MŠMT.

Ministerstvo bude vyjednávat s Evropskou komisí o dvou velkých projektech
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Vláda České republiky vzala dne 10. dubna 2017 na vědomí materiál „Informace o strategických projektech vyjednávaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy“. MŠMT v něm deklaruje svůj záměr začít s Evropskou komisí vyjednávat o dvou tzv. velkých projektech, které by mohly být podpořeny z prostředků Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Jako velké jsou označovány projekty, jejichž celkové způsobilé náklady přesahují částku 50 mil. EUR, čímž dle nařízení Evropské unie podléhají zvláštnímu režimu schvalování. „MŠMT vybralo pro diskusi s Evropskou komisí dva projekty, a to projekt Univerzity Karlovy a Kriminalistického ústavu Praha. Jejich projektové záměry jsme nyní předložili vládě. Oba projekty představují prioritu České republiky. První řeší systémové problémy českého zdravotnictví, a sice nedostatek absolventů lékařských oborů, druhý zase zajištění bezpečnosti České republiky,“ říká ministryně Kateřina Valachová.

MEPHARED 2

Projekt Univerzity Karlovy s názvem MEPHARED 2 se primárně zaměřuje na rozvoj vzdělávání
a spolupráci Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové včetně dobudování univerzitního kampusu. Konkrétně by mělo vzniknout významné výzkumně vzdělávací centrum evropského formátu propojující výuku, výzkum, vývoj a klinickou praxi v lékařské a farmaceutické oblasti. Zkvalitněním vzdělávání, zvýšením počtu absolventů lékařských oborů a zlepšením jejich konkurenceschopnosti a uplatnitelnosti na trhu práce tak projekt řeší systémové problémy českého zdravotnictví.

Cíle projektu:

-          vytvoření nových a modernizace stávajících studijních programů bakalářského, magisterského, doktorského typu

-          posílení internacionalizace (mezinárodního rozměru) výuky

-          výuka dle moderních trendů a posilování spolupráce s praxí

-          zvýšení kvalifikace výzkumných, administrativních a technických pracovníků ve výzkumných organizacích prostřednictvím stáží (domácích i zahraničních) a odborných školení

-          příliv špičkových odborníků ze soukromé sféry i ze zahraničí

-          zkvalitnění vzdělávací infrastruktury na VŠ za účelem zajištění vysoké kvality výuky a zvýšení otevřenosti VŠ

-          zkvalitnění infrastruktury pro výzkumně vzdělávací účely

Rozvoj, výzkum a zavádění nových metod a inovativních technických prostředků pro kriminalisticko-technickou a znaleckou činnost Policie České republiky

Projekt Kriminalistického ústavu Praha spočívá ve vybudování moderního výzkumného centra pro vědecko-výzkumnou činnost v gesci Policie České republiky, ve financování personálních výdajů na výzkumný a podpůrný tým, sloučení některých pracovišť nebo zlepšení vybavení výzkumných pracovišť. Vybudováním výše uvedeného excelentního pracoviště na odhalování trestných činů prostřednictvím špičkových vědeckovýzkumných metod světové kvality tak tento projekt významně přispěje k posílení bezpečnosti České republiky.

Cíle projektu:

-          posílení kapacit pro kvalitní výzkum, generující mimo excelentních vědeckých výsledků rovněž špičkově kvalifikované lidské zdroje

-          dosažení špičkové úrovně výstupů a výsledků v rámci realizovaného výzkumu (vznik unikátních metodik, postupů, publikací a dalších relevantních výsledků)

-          vybudování moderního výzkumného centra s moderními laboratořemi

-          rozvoj výzkumného týmu (zvýšení počtu výzkumných pracovníků, zaměření na rozvoj mladých výzkumníků)

-          posílení mezinárodního rozměru výzkumu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…