Ministerstvo dopravy: Na vodě nejsi nikdy sám. Domácí bezpečná plavební sezona 2021 zahájena

11.05.2021 19:38

Státní plavební správa spolu se zástupci Ministerstva dopravy, vodních sportů i centrály cestovního ruchu CzechTourism zahajuje letošní plavební sezonu na českých řekách, jezerech či nádržích. Ta bude vzhledem k epidemické situaci specifická, očekává se totiž velký zájem o prožití volna na vodě a u vody v tuzemsku.

Ministerstvo dopravy: Na vodě nejsi nikdy sám. Domácí bezpečná plavební sezona 2021 zahájena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Dodržování pravidel a ohleduplné chování všech účastníků provozu na vodních hladinách má za daných okolností podpořit nová kampaň Na vodě nejsi nikdy sám. „Letos v létě u nás očekáváme intenzivní plavební provoz, který souvisí s rostoucí oblibou prožívání dovolené na vodě a také s omezenými možnostmi či chutí občanů prožít dovolenou v cizině, proto je sezoně 2021 věnována mimořádná pozornost. Prosím všechny o vzájemný respekt a ohleduplnost,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Státní plavební správa (SPS - ZDE), která spolu s policií kontroluje dění na vodních hladinách, proto přijímá na letní sezonu osvědčená dopravní opatření na oblíbených a nejvíce provozem zatížených vodních cestách, aby se všichni lidé ve vodě a na různých plavidlech cítili bezpečně. „Pozornost se bude soustředit zvláště na bezpečí koupajících se a lidí na malých plavidlech bez motoru,“ vyzdvihuje její ředitelka Klára Němcová.

Jak to tedy v letních měsících bude vypadat?

  • Na vodních nádržích v ČR bude vymezeno 41 prostorů jen pro koupající se.
  • Na osmi místech v ČR budou moci motorové lodě a skútry jezdit jen nižší rychlostí, tedy bude zavedený tzv. výtlačný režim plavby na určitých úsecích vodních nádrží a vodních toků.
  • Vymezené prostory pro akrobatickou plavbu malých plavidel a vodní lyžování.
  • SPS spouští audiovizuální bezpečnostní kampaň pro širší veřejnost: Na vodě nejsi nikdy sám (spoty na YT - ZDE, soc. sítích, ve veřejném prostoru atp.).

Dovolená v ČR: koupání a vodní sporty nesmí chybět

„Koupání a vodní sporty patří mezi hlavní aktivity domácích turistů při letní dovolené v Česku. Splouvání zejména českých řek pak mezi prázdninové klasiky. Rychle ale roste popularita nových vodních sportů, jako jsou paddleboardy, wakeboardy či jetsurfy. Na portálu Kudyznudy jsme připravili přehled vodáckých novinek a neoblíbenějších vodáckých kempů, pozvánky na nejlepší koupání, procházky za vodopády a další vodní tipy ze seriálu #světovéČesko. V sekci Kudy z nudy - Léto u vody (ZDE) najdou cestovatelé inspiraci pro svoji letní dovolenou v Česku,“ říká Jan Herget, ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a doplňuje:

„Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomiky. Před coronavirovou krizí tvořil 3% HDP, zaměstnával přes 240 tisíc lidí a vytvářel obrat 300 miliard korun. Na vodu vyjede ročně zhruba 700 tisíc lidí, kteří obsluhují desítky kempů, půjčoven, restaurací, ale i hradů nebo muzeí. Vodácký business oživuje cestovní ruch v regionech a menších obcích podél vodních toků. Jenom obrat u prodeje malých člunů (kajaky, kánoe, surfy, paddleboardy, nafukovací čluny) dosahoval před krizí podle Asociace lodního průmyslu téměř 100 milionů korun.“

Ke kampani „Na vodě nejsi nikdy sám“

Splavné vodní cesty v ČR (cca 720 km) jsou využívány kromě pravidelné vodní dopravy také k rekreaci zájemců z různých skupin, ať jsou jimi vůdci rekreačních plavidel s motorem nebo bez něj, koupající se, rybáři a další. Státní plavební správa se i pomocí kampaně snaží podpořit a více propagovat hodnoty, jako jsou dodržování pravidel a ohleduplné chování všech účastků plavebního provozu. Ve spotech a dalších prvcích kampaně je prezentují zástupci čtyř moderních aktivit na vodě, s nimiž se může stále častěji setkat každý z nás: provoz vodních skútrů, provoz jetsurfů, wakeboardů a vodních lyží a paddleboardů.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

„Základní myšlenka vychází z obecné povinnosti zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu, lidského života nebo zdraví, ke vzniku škody na majetku a nezpůsobit nehodu v plavebním provozu nebo překážku na vodní cestě,“ přibližuje jeden z aktérů videí a prezident České Federace Stand Up Paddle David Raab.

Lukáš Dražil, reprezentant České republiky v jízdě na vodním skútru, to shrnuje do konstatování, že jde vždy o zodpovědnost, protože: „Na vodě nejsi nikdy sám“.

Státní plavební správa zaznamenává nárůst obliby provozování různých sportovně rekreačních aktivit na vodních cestách, a to nejen v České republice, ale i v ostatních státech Evropy. To může významně ovlivnit právě bezpečnost plavebního provozu.

Bezpečné prostory pro koupající, kam nesmí vplouvat plavidla:

  • VD Slapy – 14 prostor
  • VD Orlík - 9 prostor
  • VD Brněnská přehrada -5 prostor
  • VD Těrlicko – 3 prostory
  • VD Žermanice – 4 prostory
  • VD Vranov – 2 prostory
  • VD Dalešice – 2 prostory
  • VD Nové Mlýny – 2 prostory

Výtlačný režim plavby na určitých úsecích vodních nádrží a vodních toků:

  • VD Slapy
  • VD Dalešice
  • VD Těrlicko
  • VP Velké Žernoseky
  • Vltava v hlavním městě Praze
  • VD Orlík – okolí zámku Orlík
  • VD Kořensko
  • VD Hněvkovice

Vymezené prostory pro akrobatickou plavbu malých plavidel a vodní lyžování
více na webu SPS ZDE

  • Každým rokem roste o několik set ročně počet nově zapsaných rekreačních plavidel v evidenci.
  • V České republice je evidováno celkem cca 19 600 rekreačních plavidel.
  • Do rekreační plavby investujeme i prostřednictvím Ředitelství vodních cest po celé ČR

 

  • V sobotu 29. 5. otevíráme moderní rozšířený přístav ve Veselí nad Moravou na Baťově kanále – pohodlnější rekreační plavba a bezpečnější tankování pohonných hmot
  • Bezpečnější a pohodlnější tankování pohonných hmot se dočkají i uživatelé Vltavské vodní cesty – v přístavu Hluboká nad Vltavou do začátku léta
  • Během letošního roku bude zahájena výstavba 10 nových veřejných přístavišť na Labi – pro uživatele budou znamenat bezpečné zakotvení lodi, přenocování a tak nerušenou prohlídku okolí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…