Ministerstvo dopravy: Od září začnou platit novinky v STK pro veterány

17.03.2023 11:48 | Tisková zpráva

Provozovatele historických automobilů od 1. 9. čeká několik důležitých novinek.

Ministerstvo dopravy: Od září začnou platit novinky v STK pro veterány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Například si budou moci registrovat vozidlo nejen v místě bydliště, ale i na dalších 14 místech obcí s rozšířenou působností v jednotlivých krajích a v Kolíně. Prodlužuje se lhůta u testování veteránů ze dvou na pět let. Nově také budou muset veteránská vozidla absolvovat technickou prohlídku na stanicích STK. Přinášíme přehled hlavních novinek.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

Největší změnou je povinnost provozovatelů projít s historickým vozidlem technickou kontrolou. Nejprve je nutné se s vozidlem dostavit na jakoukoliv autoklubovou testovací komisi, která ověří historickou původnost vozidla. Po vystavení protokolu o testování vozidla se provozovatel dostaví k technické kontrole, kde po úspěšném výsledku kontroly může dát historické vozidlo zapsat do registru historických a sportovních vozidel. Technická prohlídka bude samozřejmě přihlížet k různému stupni technického pokroku vzhledem k času uvedení do provozu.

Za tímto účelem byly vytvořeny tři kategorie veteránů:
A) novodobá historická vozidla (od 1. 7. 1972)
B) poválečná vozidla (od 1. 7. 1953 do 30. 6. 1972)
C) předválečná a válečná vozidla (do 30. 6. 1953)

Role veteránských klubů se nijak nemění oproti současnému stavu. Budou moci nadále provádět testování na historickou původnost vozidel.

Vozidlo, které nebude mít platnou testovací původnost a technickou kontrolu nemůže být zapsáno v registru sportovních a historických vozidel.

Části novely o podmínkách provozu na pozemních komunikacích mohou řidiči i jiných než veteránských vozidel využívat již nyní. Například se prodloužila od 1. 3. 2023 platnost evidenční kontroly z 30 dnů na jeden rok. Od 1. 1. 2024 pak dojde ke zrušení povinnosti mít velký technický průkaz. Údaje se při nejbližší technické kontrole doplní do malého technického průkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…