Ministerstvo dopravy: Posílení spolupráce s Indií v oblasti kosmických aktivit

19.04.2023 19:02 | Tisková zpráva

Možnosti spolupráce českých a indických firem v oblasti kosmického průmyslu. To bylo hlavní téma Česko-indického průmyslového dne, který se odehrál na Ministerstvu dopravy.

Ministerstvo dopravy: Posílení spolupráce s Indií v oblasti kosmických aktivit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

České firmy a výzkumná pracoviště měly unikátní možnost jednat se zástupci Indické kosmické agentury (ISRO), Indické asociace kosmického průmyslu (ISpA) a předních firem indického kosmického průmyslu.

Jde o první kosmický průmyslový den, který v České republice s Indií pořádáme,“ uvedl ředitel Odboru ITS, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva dopravy Václav Kobera. „Navazujeme tak na loňské české předsednictví v Radě EU, během kterého jsme v Praze pořádali setkání zástupců Evropské komise a členských států EU se zástupci států Indo-Pacifiku,“ dodává Kobera.

Po představení českého a indického kosmického průmyslu proběhnou bilaterální schůzky firem, které budou jednat o spolupráci na společných projektech a možných dodávkách špičkových českých technologií pro indický kosmický program. Předmětem prezentací bude také výměna zkušeností z investicemi českých firem v Indii a indických firem v České republice.

Ve středu a čtvrtek zamíří indická delegace do pražského sídla Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) a také na prohlídku českých kosmických firem v Praze a Brně, kde budou pokračovat jednání o konkrétní spolupráci přímo ve výrobních prostorách.

„Vzhledem k velikosti a vyspělosti indického kosmického trhu a rostoucím kapacitám českého průmyslu i výzkumných pracovišť je pro nás důležité zaměřit se nyní na diskusi o konkrétních možnostech spolupráce,“ doplnil Ondřej Šváb, vedoucí Oddělení kosmických technologií a aplikací Ministerstva dopravy.

Česko-indický průmyslový den v kosmických aktivitách se uskutečnil v rámci projektů podpory ekonomické diplomacie. Incomingovou misi indického kosmického průmyslu do České republiky organizuje Velvyslanectvím České republiky v Dillí a Ministerstvo dopravy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…