Ministerstvo dopravy: Roky očekávaný obchvat Olbramovic má zelenou, za dva roky bude hotový

01.10.2020 18:47

Stavební stroje konečně vyjedou na dlouho očekávaný obchvat Olbramovic na Benešovsku na silnici I/3. Za dva roky se tak desetitisíce aut denně přesunou na 3,4 kilometrů dlouhou přeložku. Ministerstvo dopravy totiž zamítlo odvolání proti vydanému stavebnímu povolení.

Ministerstvo dopravy: Roky očekávaný obchvat Olbramovic má zelenou, za dva roky bude hotový
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

„Obyvatelé Olbramovic si konečně oddechnou, neboť přes jejich obec přestanou jezdit těžké kamiony, autobusy a desetitisíce aut denně. Ředitelství silnic a dálnic chce v listopadu vybrat stavební firmu, následně začne samotná stavba. Obchvat má být hotový v roce 2022,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček. Stavba má podle Ředitelství silnic a dálnic vyjít na 478,5 milionů korun.

Vybudování přeložky silnice I/3 mimo střed obce Olbramovice významně ovlivní plynulost silničního provozu, čímž dojde ke zkrácení doby jízdy, a tím i ke snížení emisí. Dnešní silnice dělí obec na dvě poloviny, což podstatně zhoršuje životní prostředí v obci, a zejména v dopravních špičkách vytváří velmi nebezpečné situace pro chodce.

V minulých letech byly postupně připravovány a následně prováděny po úsecích přeložky I/3, tj. obchvaty měst a obcí, dochází zde rovněž k výstavbě mimoúrovňových křižovatek a rozšíření na střídavý třípruh. Cílem je uspořádání jízdních pruhů 2+1 v celém úseku Mirošovice–Benešov–Bystřice. Přeložka mimo Olbramovice byla připravována v návaznosti na úseky Tomice a Votice již v osmdesátých letech. Oba zmíněné úseky byly realizovány a jsou v současné době v provozu.

Silnice I/3 představuje jednu z hlavních spojnic mezi Prahou a jihem České republiky, a proto k její modernizaci a zkapacitnění dochází, aniž by se s ní počítalo jako s alternativou k výstavbě plnohodnotné dálnice D3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…