Ministerstvo dopravy: Za jeden den 219 tisíc prodaných dálničních známek, ve špičce pět za vteřinu

01.03.2024 19:15 | Tisková zpráva

Prodej dálničních známek dosáhl za jeden den historického rekordu. Před úpravou cen bylo ve čtvrtek 29. února 2024 uhrazeno celkem 219 tisíc e-známek v hodnotě 316 milionů korun. Nejvíce úhrad dálničního poplatku proběhlo v dopoledních hodinách.

Ministerstvo dopravy: Za jeden den 219 tisíc prodaných dálničních známek, ve špičce pět za vteřinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Celkem bylo za poslední únorový den letošního roku prodáno 219 279 známek za 316 285 135 Kkorun. Přes 90,7 procena úhrad proběhlo přes e-shop edalnice.cz, necelých 5,6 procenta na pobočkách České pošty, 3,6 procenta přes čerpací stanice EuroOil a pouze 0,1 procenta úhrad šla přes samoobslužné kiosky. „Poslední únorový den se v nejvyšší špičce přes web edalnice.cz prodalo až pět dálničních známek za jednu vteřinu. Od začátku letošního roku bylo zaplaceno za používání dálnic téměř dvě a půl miliardy korun za víc než dva miliony dálničních známek,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí

„Systém elektronické dálniční známky prošel na konci února nejvyšší zátěží od doby jeho spuštění a funguje bez problémů. Zvýšené počty dotazů klientů odbavují v režimu 24/7 operátoři zákaznické podpory. Vše nadále monitorujeme, i s ohledem na nové funkce v systému, se zvýšenou pozorností," komentuje stav Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém provozuje.

Od 1. března je systém elektronických dálničních známek nově napojen na Registr silničních vozidel. Při koupi dálniční známky u vozidla, registrovaného v České republice, je nyní automaticky ověřeno, že vozidlo skutečně existuje, což výrazně redukuje chyby při zadávání značky. Je také automaticky doplněn pohon vozidla, uvedený v registru, a tím rovnou nabídnuta příslušná sleva.

Nově je také zavedena Eko cena 25 %, určená pouze pro vozidla s pohonem plug-in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 max. 50 g/km. Eko cena 50 % je určena jen vozidlům, poháněným zemním plynem nebo biometanem i v kombinaci s jiným palivem kromě LPG.

Plná cena ročního poplatku za využití dálnic je od března za 2300 korun, třicetidenní je za 430 korun, desetidenní za 270 korun a nově zaveden také jednodenní dálniční poplatek za 200 korun. Všechny aktuální druhy dálničních známek je možné zakoupit s třicetidenním předstihem.

„Nejlepší a nejrychlejší způsob úhrady je přes oficiální státní e-shop www.edalnice.cz, na kterém zákazník nehradí žádné dodatečné poplatky. Při úhradě platební kartou, přes Apple Pay nebo Google Pay může mít zaplaceno za pár sekund. Další možnosti nákupu jsou pobočky České pošty, čerpací stanice EuroOil (ČEPRO) nebo samoobslužné kiosky,“ doporučuje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je správcem systému.

Ministerstvo dopravy zároveň s Českou obchodní inspekcí varovalo před neoficiálními prodejními místy, které si k dálničnímu poplatku připočítávají zbytečné poplatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…