Ministerstvo dopravy vyšlo krajům vstříc, mohou začít s obnovou silnic II. a III. tříd

09.04.2018 17:40

Ministerstvo dopravy v pátek 6. dubna písemně potvrdilo příslib premiéra Andreje Babiše, že kraje obdrží 4 miliardy korun na opravy silnic II. a III. tříd ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Ministerstvo dopravy vyšlo krajům vstříc, mohou začít s obnovou silnic II. a III. tříd
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Usnesení plánuje Vláda ČR projednat do konce dubna. Ministerstvo v dopise adresovaném předsedkyni Rady Asociace krajů ČR a hejtmance Karlovarského kraje Janě Vildumetzové rovněž navrhlo krajům, aby bez odkladů zahájily přípravu projektů oprav silnic nižších tříd.

„Máme velkou radost, že vláda plní příslib, který dala krajům ohledně financí na opravy silnic II. a III. tříd včetně mostů. V pátek nám 1. náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček dopisem potvrdil, že peníze skutečně obdržíme. Dopis zároveň umožňuje krajům neprodleně zahájit přípravu projektů ještě dříve, než bude nařízení oficiálně potvrzeno vládou,“ uvádí předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Kraje musí plánovat opravy a rekonstrukce silnic s velkým časovým předstihem, proto už nyní mají stavební akce připravené a mohou zahájit výstavbu v podstatě okamžitě. „Stavební sezóna letošního roku je v plném proudu a každý den navíc, kdy nemůžeme silnice opravovat, je pro nás velkou komplikací. Z toho důvodu jsme velice rádi, že ministerstvo usiluje o to, aby byl tento proces zkrácen na minimum a kraje mohly začít stavět. Občané mají právo jezdit bezpečně a po opravených silnicích, ale bez potřebných financí na opravy by to samozřejmě nebylo možné,“ dodává Jana Vildumetzová.

Kraje intenzivně jednaly s Vládou ČR o financování oprav silnic II. a III. tříd od září loňského roku, kdy bylo avizováno, že pro letošní rok neobdrží žádné peníze ze SFDI. Asociace krajů ČR jedná i o garanci víceletého financování obnovy silnic II. a III. tříd, a to v objemu 4 miliard korun ročně.

Tabulka zachycuje předběžný návrh na rozdělení finančních prostředků ve výši 4 miliard korun, které mají být rozděleny mezi jednotlivé kraje podle délky cestné sítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…