Ministerstvo financí: Česká republika získala očekávané rozhodnutí Evropské komise ve věci Fatra

11.08.2021 15:53

Česká republika (prostřednictvím svého stálého zastoupení při EU) obdržela od Evropské komise očekávaný dopis, kterým Evropská komise v souladu s dříve avizovaným postupem zareagovala na žádost, obsahující výdaje projektu společnosti Fatra a.s.

Ministerstvo financí: Česká republika získala očekávané rozhodnutí Evropské komise ve věci Fatra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Evropská komise pozastavila platební lhůtu pouze na tuto jednu dílčí žádost týkající se projektu společnosti Fatra a.s., nikoli ostatní prostředky z Evropských strukturálních a investičních fondů. Díky tomuto dopisu tak Česká republika získala žalovatelný akt, který bude moci být Českou republikou napaden s cílem získat rozsudek Soudního dvora EU. Důvodem pro předložení žádosti byl opakovaně prezentovaný nesouhlasný postoj České republiky ke zjištění Evropské komise ve věci střetu zájmů, uvedeném v auditní zprávě vztahující se k této problematice.

Jak žádost České republiky, tak aktuální odpověď Evropské komise, odpovídají předem konzultovanému a národními orgány opakovaně prezentovanému postupu. Informace v některých médiích, že reakce Evropské komise je z hlediska ČR neúspěchem, nebo že znamená stopku pro jakékoliv další platby z prostředků EU, se nezakládají na pravdě a nemají oporu ve znění dopisu ze strany EK. Naopak, reakce Evropské komise tyto obavy vyloučila, neboť došlo k pozastavení právě a jen platby projektu společnosti Fatra a.s.

Další postup bude koordinován společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu jako řídícím orgánu Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Ministerstvem zahraničních věcí, které by Českou republiku v daném sporu zastupovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize: Soutěžící třináctého ročníku StarDance už vědí, s kým budou tančit

22:03 Česká televize: Soutěžící třináctého ročníku StarDance už vědí, s kým budou tančit

Herec Filip Blažek vyzve k tanci Adrianu Maškovou, herečka Marta Dancingerová pak Martina Prágra. Sp…