Ministerstvo financí: Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2023

04.01.2023 7:34 | Tisková zpráva

Ministerstvo financí předkládá veřejnosti Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2023, ve které je kvantifikována potřeba financování státu a představen základní rámec programu financování a emisní činnosti České republiky pro rok 2023.

Ministerstvo financí: Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2023
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

V roce 2023 činí očekávaná výše potřeby financování 649,0 mld. Kč, tj. přibližně 9,2 % HDP. Její pokrytí bude zabezpečeno zejména emisemi střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů denominovaných v domácí měně, a to na domácím trhu v celkové jmenovité hodnotě v rozsahu 400,0 až 500,0 mld. Kč. Z hlediska refinančního rizika zůstává v platnosti také cílová hodnota průměrné doby do splatnosti státního dluhu 6,5 roku ve střednědobém horizontu.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Dne 18. ledna 2023 bude také realizována pilotní aukce státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně a zaknihovaných v centrální evidenci vedené Centrálním depozitářem cenných papírů, a.s., které jsou zároveň způsobilé v rámci úvěrových operací Eurosystému. Dále budou státní pokladniční poukázky denominované v domácí měně i euru vydávány a prodávány také ve variantě americké aukce organizované Českou národní bankou.

Z důvodu ponechání možnosti pružné reakce na aktuální vývoj potřeby financování a na vývoj situace na finančních trzích bude uveřejněna v červnu roku 2023 aktualizace Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky pro druhé pololetí, případně budou publikovány její čtvrtletní aktualizace.

Podrobné vyhodnocení v oblasti vývoje státního dluhu, emisní činnosti státu, sekundárního trhu státních dluhopisů, vývoje úrokových výdajů státního rozpočtu, sledování rizik dluhového portfolia a ročního hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů bude obsahem Zprávy o řízení státního dluhu České republiky v roce 2022, jejíž uveřejnění je plánováno dne 28. února 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…