Ministerstvo financí: Úprava generálního pardonu, promíjejícího DPH, usnadní dodávky státu

12.04.2021 22:54

Ministerstvo financí předložilo na dnešní jednání vlády rozšíření generální pardonu rušícího DPH na respirátory kategorie FFP2 a vyšší, diagnostické zdravotnické prostředky pro testování na COVID a očkovací látky.

Ministerstvo financí: Úprava generálního pardonu, promíjejícího DPH, usnadní dodávky státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Současný generální pardon odpouští DPH na respirátory a další položky dodané v rámci ČR do 3. června a toto prominutí má prokazatelný pozitivní dopad do cen tohoto zboží a v běžném obchodním styku je odpuštění DPH realizováno bez jakýchkoliv problémů a nejasností. Nově bude odstraněna přebytečná administrativa, která komplikovala dodání těchto ochranných pomůcek veřejným institucím v těch situacích, kdy je instituce přímo nakoupila mimo ČR a dále využívala na neziskové aktivity (například je zdarma rozdala zdravotníkům).

V takovém případě dle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet a k odvedení DPH tak fakticky docházelo. MF proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…