Ministerstvo financí: Vysoký rating ČR opět potvrdily agentury Fitch a ERA

28.07.2019 18:38

Fitch Ratings potvrdila České republice výborné ratingové hodnocení AA- se stabilním výhledem pro dlouhodobé závazky v domácí i zahraničních měnách a očekává, že Česká republika bude nadále pokračovat ve zdravé fiskální a měnové politice. Stejný rating potvrdila také agentura European Rating Agency (“ERA“).

Ministerstvo financí: Vysoký rating ČR opět potvrdily agentury Fitch a ERA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Fitch Ratings je další agenturou, která ocenila vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky. Důvěra v Českou republiku stojí na silných veřejných financích, nízkém zadlužení a na stabilním bankovním sektoru.

Agentura Fitch Ratings očekává pro následující dva roky růst HDP v průměru okolo 2,5 %, současně však počítá s mírným přebytkem, resp. vyrovnaným hospodařením veřejných financí v následujících letech. Hlavním motorem ekonomického růstu nadále zůstává domácí poptávka, která je tažena vysokým tempem růstu mezd a stále relativně nízkými úrokovými sazbami. Letošní růst kolem 2,5 % potvrzuje také agentura ERA.

Stabilitu české ekonomiky podtrhuje bankovní sektor, který agentura Fitch hodnotí jako stabilní. Zároveň však dodává, že budoucí ratingové hodnocení bude záviset také na udržení kurzu zdravých veřejných financí.

ERA hodnotí českou ekonomiku jako vysoce konkurenceschopnou, což se podle její zprávy projevuje solidním tempem růstu HDP a velmi nízkou nezaměstnaností. Vláda podle ní využívá současné dobré časy ke snižování zadlužení a posílení odolnosti veřejných financí, které hodnotí jako zdravé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…