Ministerstvo financí ke zjištěním NKÚ v oblasti fungování systému státní pokladny

21.03.2022 16:57 | Tisková zpráva

Ministerstvo financí se zjištěními Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v oblasti fungování Integrovaného informačního systému Státní pokladny (IISSP) aktivně zabývá a zohlední je ve své další činnosti.

Ministerstvo financí ke zjištěním NKÚ v oblasti fungování systému státní pokladny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ministerstva financí

Zejména k nálezům NKÚ v oblasti fungování tzv. service desk MF připravuje změny procesů vyhodnocování hlášení tak, aby ještě více eliminovalo nepřesnosti při vyhodnocení chybných nebo opožděných postupů dodavatele.

K nevyužívání zhruba 1 600 uživatelských licencí došlo především v důsledku vynětí a zjednodušení některých funkcí z původně zamýšleného konceptu v průběhu realizace projektu, čímž vznikly nemalé úspory. K nižšímu čerpání uživatelských licencí došlo rovněž z důvodu redukce míst na finančních úřadech a úřadech práce v letech 2010-2012. MF se přitom snažilo operativně dojednat snížení počtu licencí s dodavatelem IBM, ale dosud neúspěšně. Též byla vypsána veřejná zakázka na nového dodavatele služeb údržby softwarových produktů, ale neobdrželi jsme žádnou nabídku. MF se přesto v roce 2019 podařilo snížit počet nevyužívaných licencí o 400 kusů jejich zapojením v oblasti posílení kybernetické bezpečnosti IISSP.

K prodloužení termínu zavedení jednotné elektronické identifikace uživatelů do konce roku 2022 namísto původně plánovaného roku 2019 došlo z důvodu probíhajících technologických a legislativních změn. Prodloužení termínu zavedení nezpůsobilo žádné provozní komplikace ani dodatečné náklady.

Ke zjištění o dosavadním nerozhodnutí MF o způsobu řešení přechodu na novou platformu IISSP po ukončení podpory na konci roku 2027 uvádíme, že MF v současnosti zpracovává studii proveditelnosti a realizovatelnosti přechodu na jinou softwarovou platformu. Na základě závěrů této studie MF učiní rozhodnutí o nové strategii po roce 2027 do konce letošního roku. MF přitom nepovažuje zbývající čas pěti let na přípravu veřejné zakázky a její realizaci za rizikový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…