Ministerstvo financí vydalo přehled akcí ČR ve věci iniciativy reverse charge na ministerské úrovni

05.01.2016 15:17

Mezera ve výběru DPH, tzv. VAT GAP zůstává po řadu let příliš vysoká (v roce 2012 dosáhl téměř 165 mld. euro a v roce 2013 již dokonce 168 mld. euro). Účinným řešením přitom může být širší použití metody přenesené daňové povinnosti (reverse charge).

Ministerstvo financí vydalo přehled akcí ČR ve věci iniciativy reverse charge na ministerské úrovni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministerstvo v této souvislosti vydalo tento týden Přehled akcí ČR ve věci iniciativy reverse charge na ministerské úrovni. Zveřejněn je ZDE.

Oblast DPH je silně regulována právem EU. Harmonizovaný systém, který byl zaveden v roce 1977 jako přechodný a dodnes tak funguje, vykazuje řadu odchylek pro jednotlivé členské státy a jeho roztříštěnost je dána i tím, že DPH je spravována a vybírána 28 různými finančními správami. Flexibilita členských států při výběru DPH je přitom legislativou EU značně omezena. Evropská Komise již několik let hovoří o přípravě tzv. definitivního režimu, jeho obrysy však zůstávají zcela neurčité.Nejvýznamnější část daňového úniku v oblasti DPH tvoří karuselový (kolotočový) podvod, který se za celou dobu existence DPH v EU nedaří likvidovat. Je stále více evidentní, že možným řešením je výrazné rozšíření možnosti uplatnit metodu přenesené daňové povinnosti (reverse charge), která alespoň vůči karuselovému podvodu funguje. Použití této metody dává velký smysl v současné době, kdy finanční správy mají k dispozici moderní technologie. Širší použití metody přenesené daňové povinnosti (reverse charge) by vhodně doplnilo další v ČR nově zaváděné nástroje, zejména kontrolní hlášení.

Ministerstvo financí již od června 2014 usiluje o to, aby problému nedostatečně fungujícího systému DPH v EU byla věnována odpovídající pozornost v krátkodobém horizontu, neboť podvody na DPH ovlivňují rozpočty většiny členských států více než jakákoliv jiná daň a kolotočové podvody na DPH představují vážný ekonomický a politický problém regionu. Zvláštní důraz klademe na testování metody přenesení daňové povinnosti na širším okruhu transakcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…