Ministerstvo kultury: Hlinecký Betlém oslavil půlstoletí založení Muzea v přírodě Vysočina

08.07.2022 10:18 | Tisková zpráva

Areál památkové rezervace Betlém v Hlinsku ožil programem „Národní muzeum v přírodě vás zve“. Narozeninový program k 50. výročí založení Muzea v přírodě Vysočina se konal pod záštitou ministra kultury Martina Baxy.

Ministerstvo kultury: Hlinecký Betlém oslavil půlstoletí založení Muzea v přírodě Vysočina
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Slavnostního zahájení oslav se zúčastnili náměstek ministra kultury Milan Němeček, ředitelka Odboru regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury Zuzana Malcová, generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová a další vzácní hosté.

Muzeum v přírodě Vysočina je součástí Národního muzea v přírodě v České republice. Organizuje sbírku nemovitých i movitých dokladů k dějinám lidové kultury, spravuje sbírkové předměty národopisného charakteru a v přirozené krajině umístěné objekty lidové architektury a technického stavitelství, dokumentuje lidovou kulturu národopisné oblasti Horácko a navazujících geografických regionů východních Čech (Chrudimsko a Litomyšlsko).

Památková rezervace Betlém v Hlinsku je jednou z expozic Muzea v přírodě Vysočina. Jde o soubor roubených a zděných domků, které si tu v první polovině 18. století postavili drobní městští řemeslníci. Jednotlivé objekty prošly opravami, některé z nich byly dovezeny i z jiných míst a postupně restaurovány a skládány jako stavebnice. Díky nadšencům byl v roce 1993 zpřístupněn prvním návštěvníkům, o dva roky později vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Během oslav mohli návštěvníci vidět bohatství a pestrost nejen folkloru, ale i dovednosti řemeslníků čtyř vybraných regionů. Po celý den pak probíhaly komentované prohlídky interiérů expozičních domků. Pro malé i velké návštěvníky byly připraveny ukázky řemesel, výroby krojových součástek i hudebních nástrojů a mnoho dalších akcí.

Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace, vzniklo v roce 2018 a sdružuje čtyři muzea, dvě z nich jsou v Čechách a dvě na Moravě. Jejich poslání je dokumentovat, ochraňovat a uchovávat více než dvě stě let historie lidového stavitelství a přibližovat způsob života na venkově. Každé z nich odráží kulturu jiného regionu a je proto jedinečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…