Ministerstvo kultury: Na Slovenské svatbě bude představeno čepení nevěsty, oceněné zlatým pásmem

19.05.2018 13:34

Do Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě zavítají poprvé účinkující s představením slovenské svatby. Atrium zdejšího muzea (sloupový sál) přivítá totiž v sobotu 19. května 2018 ve 20 hodin slovenskou folklorní skupinu Jaročan z Jaroku u Nitry, která získala před několika týdny ocenění „zlaté pásmo“ za předvedení svatebního obyčeje čepení nevěsty.

Ministerstvo kultury: Na Slovenské svatbě bude představeno čepení nevěsty, oceněné zlatým pásmem
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Po představeních romské, židovské, hanácké, valašské svatby a šesti svateb z vlastního regionu Dolňácka v uplynulých deseti letech muzeum v 11. ročníku pořadu Přijďte na svatbu! poprvé oslovilo účinkující z blízkého Slovenska. Oblast Nitry a Moravy je historicky hluboce propojena pouty sahajícími až do doby velkomoravské. Připravované představení „Slovenská svatba“ chce tedy kromě důrazu na autenticitu předváděných svatebních zvyků nabídnout i srovnání tradic obou takřka sousedících regionů.

Folklorní skupina Jaročan vznikla v roce 1999 v obci Jarok díky nadšencům a lásce k lidovým tradicím a dědictví předků. Má 18 stálých členů, kteří svým zpěvem, tancem a hudbou rozdávají radost a veselost. Hudební složku tvoří harmonika, basa a ozembuch. Prezentuje se zejména písněmi a tanci z obce Jarok a regionu Ponitří.

Návštěvníkům představení „Slovenská svadba“ je k dispozici možnost občerstvení od 19:00 v areálu muzea; vstupné pro dospělé návštěvníky je 100 Kč, pro děti 50 Kč. Pořad je součástí Festivalu muzejních nocí 2018, expozice muzea jsou zpřístupněny do 22:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …