Ministerstvo kultury snížilo výdaje proti původnímu návrhu státního rozpočtu o 5,7 procenta

10.02.2022 16:09 | Tisková zpráva

Ministerstvo kultury snížilo výdaje oproti původnímu návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 z dílny vlády Andreje Babiše o 5,7 %.

Ministerstvo kultury snížilo výdaje proti původnímu návrhu státního rozpočtu o 5,7 procenta
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Ve srovnání s rozpočtem schváleným pro rok 2021 jde o snížení o 0,85 %. Tato opatření se nijak nedotknou příspěvkových organizací ministerstva kultury (Národní muzeum, Národní divadlo, Národní galerie Praha, Valašské muzeum v přírodě atd.). Celková částka činí 0,922 miliardy korun.

Z toho 50 procent v odložených investičních výdajích, 33 procent v dotačních titulech a 15 procent v platech (nenavyšování platů) a 2 procenta v provozu.

Je třeba zdůraznit, že ani původní návrh rozpočtu ministerstva kultury, který jsme přepracovávali, nezaznamenal ve všech ukazatelích růst výdajů, oproti roku 2021. Kulturní služby a podpora živého umění byla navržena v částce 1,122 miliardy korun, přičemž v roce 2021 to bylo 1,403 miliardy korun. Ani záchrana a obnova kulturních památek nebyla plánována v původním návrhu rozpočtu ve stejné výši jako v roce 2021.

Odložené investiční výdaje ve výši 510 milionu korun neznamenají v žádném případě rezignaci na realizaci projektu jako je revitalizace Invalidovny či rekonstrukce Nové scény Národního divadla, jde pouze o zařazení skutečných výdajů v case. Krácení dotačních titulů ministerstvo uvážilo velmi odpovědně tak, aby zůstaly zachovány funkční principy podpory živého umění i památkové péče. Vláda bude i nadále směřovat k 1 % státního rozpočtu do roku 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…