Ministerstvo modernizuje justici i díky dotaci z EU

27.02.2017 14:20

Ministerstvo spravedlnosti získalo finanční prostředky z EU pro projekt „eJustice 2020 – část eISIR“, které pomohou při realizaci elektronického Informačního systému insolvenčního rejstříku.

Ministerstvo modernizuje justici i díky dotaci z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Příspěvek EU činí 177 milionů Kč, spoluúčast státního rozpočtu ČR na projektu dosahuje částky 42 milionů Kč. Digitalizace agendy zefektivní celou řadu aspektů insolvenčního procesu. Hotovo má být do konce roku 2019.

„Ministerstvo podobné dotační programy vyhledává a těší mě, že se nám daří dotace získávat,“ řekl ministr Robert Pelikán s tím, že do výzvy č. 26 eGoverment I. v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) se doposud přihlásily pouze dva subjekty a resort spravedlnosti je zatím jediným úspěšným žadatelem. „Elektronický insolvenční rejstřík je dalším krokem na cestě k modernější justici, o kterou ministerstvo dlouhodobě usiluje. Celá koncepce je velmi komplexní záležitostí. Je složena z celé řady vzájemně provázaných mechanismů, nicméně i tyto dílčí kroky významně přispívají k jejímu naplnění,“ dodal ministr.

V insolvenční agendě vzniká ročně na 180 tisíc spisů, přechod na jejich digitalizaci tedy představuje zásadní přínos. Systém umožní nejen elektronické podání a elektronický oběh dokumentů, ale zajistí také automatizaci rutinních a opakujících se úkonů. Nesporným přínosem je časová úspora a v konečném důsledku i zrychlení průběhu insolvenčního řízení.

Od projektu se očekává také propojení s insolvenčními rejstříky dalších evropských zemí, zlepšení informačního servisu pro veřejnost o průběhu insolvenčních řízení a zajištění stability a funkčnosti celého systému.

Elektronický insolvenční rejstřík bude primárně využíván vybranými soudy všech stupňů a insolvenčními správci. Bude ale určen také subjektům podnikajícím ve finanční či komerční sféře, orgánům veřejné moci a v neposlední řadě zde bude i pro potřeby široké veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…