Ministerstvo obrany: Armáda, politici i veřejnost si na pražském Vítkově připomněli Den vítězství

08.05.2019 22:45

Ve středu 8. května u příležitosti 74. výročí ukončení 2. světové války se v areálu Národního památku uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých hrdinů, kteří položili život za naši vlast.

Ministerstvo obrany: Armáda, politici i veřejnost si na pražském Vítkově připomněli Den vítězství
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Oslav se zúčastnili prezident republiky a velitel ozbrojených sil Miloš Zeman, ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu armádní generál Aleš Opata, nejvyšší představitelé státu, váleční veteráni i veřejnost.

Oslava Dne vítězství není jen oslavou konce nejhorší světové války v dějinách, ale také oslavou pádu režimu, jehož programovou náplní byla genocida a likvidace celých národů a humanity.

Československo bylo první obětí

Jednou z prvních obětí se přitom stalo právě tehdejší Československo. V březnu jsme si připomněli 80. výročí od zahájení německé okupace a vyhlášení protektorátu nad naším územím. Na obnovení národní suverenity jsme poté museli čekat dlouhých šest let. Teprve bezpodmínečná kapitulace německých vojsk a osvobození Prahy znamenaly definitivní konec nacistické nadvlády.

„Tisíce občanů se vydávaly na nebezpečnou cestu přes hranice, aby se mohly postavit německým vojskům přímo na válečné frontě,“ řekl na Vítkově ministr obrany Lubomír Metnar a dodal, že v duchu legionářských tradic dobrovolně vstupovali do československých, případně spojeneckých vojsk v Polsku, Francii, na Blízkém východě, ve Velké Británii či v Sovětském svazu. „Hrdiny letecké bitvy o Británii a bojů u Tobruku, Sokolova, Jasla, Dankerque či na Dukle si připomínáme jako vlastence, díky kterým jsme si vydobyli právo na znovuobnovení samostatnosti,“ konstatoval ministr obrany

Odkaz druhoválečných hrdinů je motivací pro naši současnou armádu

Místa bojů československých jednotek nebo jména významných osobností druhého odboje jsou dnes součástí názvů našich jednotek.

„Historický odkaz druhoválečných hrdinů je silnou motivací pro naši současnou armádu,“ upozornil ministr obrany Lubomír Metnar a zdůraznil, že stejně jako oni i současní vojáci prokazují občanům a našim spojencům svoji odhodlanost, vysokou míru profesionality a vlastenectví. I oni jsou odhodláni přinést oběť nejvyšší – svůj život.

Dnešní hrozby jsou odlišné od těch, kterým svět čelil ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. Naše členství v Severoatlantické alianci nám však dává garance, že uhájíme nezávislost a hodnoty, za které položily život miliony vojáků na západní a východní frontě 2. světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…