Ministerstvo obrany: EU se musí připravit na technologické výzvy následujících let

18.07.2022 17:51 | Tisková zpráva

Ve dnech 19. a 20. července 2022 se uskuteční v Praze v rámci českého předsednictví v Radě EU konference pořádaná ministerstvem obrany s názvem Význam moderních technologií pro evropskou obranu a bezpečnost. Zaměří se na výzvy a příležitosti, které přináší technologická modernizace ozbrojených sil členských států EU.

Ministerstvo obrany: EU se musí připravit na technologické výzvy následujících let
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ozbrojený konflikt se Evropě mnoho let vyhýbal. Ruská agrese na Ukrajině však všechno změnila. Kvůli tomuto bezprecedentnímu činu se bezpečnostní prostředí nejen na starém kontinentu stalo méně stabilní a více nepředvídatelné. Navýšení obranných investic i urychlení modernizace armád je tak nyní důležitější než kdy dříve. Ministerstvo obrany České republiky proto organizuje konferenci, která přinese unikátní příležitost diskutovat o společném budování sil, rozhodujícím vlivu nových technologií na bezpečnost i formování národních, evropských a aliančních odpovědí na tyto výzvy. Mezi hosty konference budou nejen experti z Česka, konkrétně resortu obrany a předních českých technických univerzit a firem obranného a bezpečnostního průmyslu, ale i Evropské komise, Evropské obranné agentury a Severoatlantické aliance.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

První část konference bude věnována společnému plánování, vývoji a akvizicím v Evropské unii. Téma vyplývá z analýzy, kterou v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajině nechala vypracovat Rada EU letos v květnu. Ta měla mimo jiné za cíl určit nedostatky v obranných investicích. Analýza pod hesly: „Doplnit, Nahradit, Posílit“ navrhuje různá opatření za účelem posílit a zefektivnit spolupráci při urgentním doplňování zásob nezbytného vojenského materiálu. Řečníci na konferenci se podělí o své zkušenosti z dosavadního společného pořizování vojenského materiálu a nastíní další možný vývoj v souvislosti s plánovanými nástroji představenými v analýze nedostatků v obranných investicích.

„Pravidla hry“ se mění i s rozvojem moderních technologií, které jsou jak příležitostí, tak rizikem. Druhá část konference bude zaměřena právě na ně. Rozvoj EDTs (nastupujících a přelomových technologií) a jejich šíření bude stále více ovlivňovat globální rozložení sil mezi státy i uvnitř států samotných. Země, které nebudou schopny v dostatečné míře modernizovat své ozbrojené síly směrem k většímu zapojení EDTs, riskují skokové zastarávání techniky vůči protivníkům a prohlubování propasti ve schopnostech mezi armádami spojeneckých zemí.

Závěrečný, třetí diskusní panel konference se bude věnovat spolupráci mezi obrannými inovačními iniciativami EU a NATO. Obě organizace si uvědomují, že technologická převaha je strategickou výhodou. Severoatlantická aliance v posledním roce představila dva nové nástroje pro udržení svého technologického náskoku: Inovační fond a obranný akcelerátor DIANA. Pozadu nezůstává ani Evropská unie, která hodlá navyšovat rozpočet Evropského obranného fondu a vybudovat v rámci Evropské obranné agentury Centrum pro evropské obranné inovace – HEDI. Posilování spolupráce mezi EU a NATO nejen v této oblasti je klíčová a patří ke strategickým zájmům ČR. Právě proto tato oblast byla vybrána za jednu z priorit našeho resortu pro české předsednictví v Radě EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…