Ministerstvo obrany: Klatovští mechanici znovu rozpohybovali BVP-2 pro 7. mechanizovanou brigádu

09.03.2021 16:37

Klatovští mechanici dokážou opravit snad cokoliv. Od historické vojenské techniky, po auta, která se vytrvale pokouší zničit extrémní podnebí v Africe či Asii, až po vozidla roky uložená ve skladech. To byl i případ 15 bojových vozidel pěchoty BVP-2, která pod jejich rukama znovu ožila a nyní rozšířila vozový park 74. mechanizovaného praporu v Bučovicích.

Ministerstvo obrany: Klatovští mechanici znovu rozpohybovali BVP-2 pro 7. mechanizovanou brigádu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Jejich stav nebyl ideální,“ popisuje podplukovník Michal Kadáš, velitel 142. praporu oprav, jehož vojáci jsou u pozemních sil jediní, kteří mohou provádět tzv. vyšší druhy oprav a údržby. Vozidla strávila ve skladech Agentury logistiky v Rančířově notnou dobu a byla nutná jejich kompletní revize. Ta zahrnovala údržbu a opravy spojovacích a zbraňových systémů, kterou provedli specialisté z Centra zabezpečení oprav Lázně Bohdaneč a Úseku oprav Jaroměř. Klatovští mechanici pak měli za úkol obnovit funkčnost veškerých systémů nezbytných k provozu této techniky, zejména podvozkové části a motorpřevodového ústrojí. Celkem práce na patnácti BVP-2, které v armádě slouží už od konce 80. let, zabraly půl roku.

Výměny čerpadel i provozních kapalin

„Museli jsme seřídit vstřikovací čerpadla, vyměnit pojezdová a napínací kola, pouzdra vahadel, kolejové pásy a sestředit podvozek. Poté následovala technická údržba č. 2, což představuje obměnu veškerých provozních kapalin, výměnu palivových filtrů, promazání podvozkové části, kontrolu skupin a podskupin motoru, převodovky, řízení, elektrické instalace, protipožárního systém, seřizovací práce apod.,“ vypočítává rotmistr Josef Jansta ze střediska oprav 142. praporu oprav.

Pomoc vojáků z brigády se hodila

Na opravách BVP-2, která budou bučovičtí využívat pro výcvik, se podíleli i sami vojáci 7. mechanizované brigády: „Opravy a technická údržba každého kusu BVP byly časově velmi náročné a zabraly našim mechanikům přibližně dva až tři týdny. Termín splnění úkolu a rozsah prací byl natolik limitující, že došlo k dohodě o zapojení dílenských specialistů brigády a řidičů BVP z bučovického praporu. Spolupráce přinesla prospěch oběma stranám: nám se podařilo úkol včas splnit a vojáci 7. mechanizované brigády získali cenné zkušenosti se zabezpečením provozu u mateřského útvaru,“ vysvětluje Kadáš.

Klatovští vyjíždějí k útvarům i do misí

Doslova kouzelné ruce mechaniků z Klatov jsou potřeba nejen v ČR, ale i v zahraničí. Proto tito vojáci pravidelně doplňují úkolová uskupení v zahraničních misích v Mali, Afghánistánu či v Litvě. Doma techniku opravují nejen ve vlastních provozovnách, ale velmi často vyjíždějí i k útvarům. „Výjezdové skupiny se řídí jednak plánem činnosti, tak také reagují na mimořádné neplánované požadavky na opravy a údržby,“ podotýká Kadáš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…