Ministerstvo obrany: Na likvidační práce po tornádu a vichřici může být nasazeno až tisíc vojáků

05.07.2021 15:56

K nasazení při likvidaci následků pohromy v Jihomoravském a Ústeckém kraji je připraveno až 1000 vojáků s potřebnou technikou. Nařízení, které platí do konce srpna 2021, schválila na svém mimořádném zasedání Vláda ČR.

Ministerstvo obrany: Na likvidační práce po tornádu a vichřici může být nasazeno až tisíc vojáků
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Na jižní Moravě je už od minulého pátku do záchranných prací nasazeno přes 200 vojáků s těžkou technikou. Nařízení vlády nám umožní armádní pomoc ještě zintenzivnit a v případě potřeby nasadit při likvidaci následků tornáda a vichřice až tisíc vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Nařízení předložil ministr obrany v souladu s § 14 odst. 1 písm. c) zákona č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, podle kterého lze Armádu České republiky použít k záchranným pracím při pohromách nebo při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí nebo k likvidaci následků pohromy.

Vojáci budou připraveni posílit složky Integrovaného záchranného systému na základě požadavků hejtmanů a operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…