Ministerstvo obrany: Nová servisní smlouva na údržbu letounů CASA navazuje na předchozí úspěchy

22.02.2023 20:29 | Tisková zpráva

Vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka a viceprezidenti společnosti Airbus Defence and Space S. A. Ioannis Papachristofilou a Stephan Miegel dnes na Ministerstvu obrany podepsali novou servisní smlouvu na údržbu letounů CASA. Šestici španělských strojů ve dvou verzích M a MW používají české vzdušné síly od roku 2010.

Ministerstvo obrany: Nová servisní smlouva na údržbu letounů CASA navazuje na předchozí úspěchy
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Předmětem uzavřené smlouvy je komplexní zabezpečení provozu letounů CASA C-295M/MW, tedy provádění revizí letounů, generálních oprav částí strojů, provádění oprav a údržby, nákupu náhradních dílů, materiálu pro opravy, údržby pozemního vybavení a příslušenství a pořízení služeb k zabezpečení provozu letounů,“ upřesnil vrchní ředitel Lubor Koudelka.

Smlouva ve formátu Full In-Service Support navazuje na předchozí, uzavřenou v roce 2015, rovněž přímo s výrobcem. Dnes podepsaný kontrakt byl uzavřen na téměř osm let, do 30. listopadu 2030 a je omezen maximálním finančním limitem 2,182 miliard Kč včetně DPH.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

„Po dobu platnosti stávající servisní smlouvy bylo dlouhodobě dosaženo velmi vysoké provozuschopnosti flotily letounů C-295M/MW, proto nová smlouva zachovává původní filozofii,“ sdělil Lubor Koudelka.

První čtyři letouny CASA C-295M byly pořízeny v roce 2010. Další dva kusy modernizovaných strojů C-295MW s tzv. winglety na koncích křídel, které zvyšují dolet letounu a spoří palivo, resort obrany přikoupil před dvěma lety.

Španělské stroje tvoří páteř vojenského transportního letectva. Dosud nalétaly téměř 20 000 letových hodin. Nejčastěji jsou využívány k plnění úkolů vzdušného transportu nákladu a osob, ke shozům materiálu, výsadkům, k pozorovacím misím, vzdušné přepravě pacientů (tzv. MEDEVAC), přepravě orgánů k transplantaci a speciálním úkolům.

Česká CASA působí nepřetržitě od roku 2013 také v zahraniční misi Multinational Forces and Observers na Sinajském poloostrově.

V současné době probíhá rozsáhlá modernizace flotily letounů C-295M, která významným způsobem zvyšuje navigační schopnosti letounů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…