Ministerstvo obrany: Padlým vojákům vzdají úctu představitelé státu, armády i veřejnost

08.08.2018 10:30

Už v noci odstartoval vojenský speciál do afghánského Bagrámu, aby dnes odpoledne dosedl zpět na ruzyňském letišti v Praze s ostatky rotného Martina Marcina a desátníků Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. Trojici vojáků v neděli brzy ráno při pěší patrole zabil sebevražedný atentátník.

Ministerstvo obrany: Padlým vojákům vzdají úctu představitelé státu, armády i veřejnost
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Na základě návrhu náčelníka generálního štábu Aleše Opaty jsem se rozhodl vojáky in memoriam povýšit do hodností štábních praporčíků,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Na palubě letadla je zástupce náčelníka generálního štábu – ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Verner, do jehož kompetence spadá velení a řízení jednotek v misích a operacích, dále podplukovník Daniel Cekul, velitel 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kaplan a psycholog.

Vojáky vezeme domů, do vlasti, k rodinám

„Pro armádu je návrat našich hrdinů důležitý. Vezeme je domů, do vlasti, k jejich rodinám se všemi poctami, které jim náleží. Letadlo z Bagrámu odstartuje tak, aby na Ruzyni přistálo ve středu 8. srpna v 16:15 hodin. Nad územím republiky ho doprovodí stíhací letouny Gripen,“ sdělil na tiskovém briefingu první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun.

Smutečního aktu se zúčastní rodiny padlých vojáků, prezident republiky Miloš Zeman a nejvyšší ústavní a vládní činitelé. Přítomni budou i zástupci Armády ČR a 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Na pietním aktu pronese smuteční proslov hlavní vojenský kaplan, plukovník gšt. Jaroslav Knichal.

Kolona přepraví těla vojáků do Střešovic

Poté kolona pohřebních vozů, kterou doprovodí Hradní stráž a Vojenská policie, přepraví těla do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. „Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí,“ dodal generál Baloun. Kolona poté ostatky padlých odveze do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Všechny rodiny souhlasily, že pohřby padlých vojáků v místech, která si samy určí, se uskuteční s vojenskými poctami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…