Ministerstvo obrany: Pamětní medaile generála Janouška převzaly osobnosti českých vzdušných sil

04.11.2021 22:11 | Tisková zpráva

Za významný rozvoj českých vzdušných sil v Domě armády Praha převzalo jedenáct osobností Pamětní medaile armádního generála Karla Janouška, jediného Čechoslováka, který získal hodnost leteckého maršála RAF. Akce se zúčastnila také neteř generála Janouška s manželem.

Ministerstvo obrany: Pamětní medaile generála Janouška převzaly osobnosti českých vzdušných sil
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Příslušníci Vzdušných sil Armády ČR jsou společně s letectvy našich koaličních partnerů významnou součástí NATO. K bezpečnosti Aliance Česká republika mj. pravidelně přispívá vysíláním stíhaček JAS-39 Gripen do Pobaltí, kde v rámci mise Air Policing střeží tamní vzdušný prostor. Již prakticky třicet let buduje a rozvíjí své schopnosti v této oblasti a nové výzvy zvládá se ctí. Naplnění tohoto úkolu je ale nemyslitelné bez nasazení lidí, kteří přispívají k obraně ČR a jejího vzdušného prostoru. Z tohoto důvodu se odbor dohledu nad vojenským letectvím MO rozhodl pravidelně každý rok oceňovat osobnosti, které se významně zasloužily o rozvoj v této oblasti.

Slavnostní ceremoniál nebyl podle náměstka pro řízení sekce správy a řízení organizací Lukáše Klučky pouze připomínkou slavného generála, ale všech letců, kteří se přičinili o náš stát a rozvoj vojenského letectví, přičemž mnozí za tyto ideály položili své životy.

„Připravenost leteckého personálu, nová technika, modernizační projekty, naše zapojení do budování bezpečného evropského nebe jsou cestou, jak co nejlépe naplnit odkaz armádního generála Karla Janouška,“ dodal náměstek.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Mezi jedenácti oceněnými byli například Zbyněk Miloš Duda, historik, teoretik umění, publicista, výtvarník a pedagog, který se soustavně zabývá českou a evropskou leteckou a vojenskou historií 19. a 20. století či Miroslav Khol, vedoucí expozice Leteckého muzea Vojenského historického ústavu Praha – Kbely. In memoriam byl vyznamenán také podplukovník Jan Čelechovský, dlouholetý příslušník 5. stíhacího leteckého pluku v Líních u Plzně a vynikající pilot, který v roce 1991 dokázal přistát v noci s těžce poškozeným nadzvukovým letounem MiG-21.

  • Armádní generál a letecký maršál Karel Janoušek byl vojákem prvního a druhé československého odboje. V 1. světové válce bojoval v řadách čs. legií v Rusku, za 2. světové války pak velel patnácti stovkám čs. letců Royal Air Force. Je také jediným Čechoslovákem, který získal hodnost leteckého maršála Královského letectva. V roce 1945 mu ji v Londýně udělil král Jiří VI.
  • Generál Karel Janoušek se zároveň stal jednou z prvních obětí komunistického režimu. Za mřížemi strávil dlouhých 12 let. Po propuštění začal ihned bojovat za své očištění. Vyšší vojenský soud v Příbrami ho v roce 1968 sice zprostil obžaloby, ale plně rehabilitován byl až po své smrti. In memoriam mu byla 23. srpna 1990 rozkazem prezidenta republiky navrácena hodnost divizního generála a následně v roce 1991 byl povýšen do hodnosti armádního generála. V roce 2016 mu bylo uděleno i nejvyšší státní vyznamenání – Řád Bílého lva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …