Ministerstvo obrany: Po dvaasedmdesáti letech se na Ploštině a v Prlově opět vzpomínalo

25.04.2017 16:53

Obce Ploština a Prlov si o víkendu připomněly zmařené životy civilního obyvatelstva, které aktivně pomáhalo partyzánům v boji proti nacistům. K hrůzným událostem došlo 19. dubna 1945 v Ploštině a 23. dubna 1945 v Prlově.

Ministerstvo obrany: Po dvaasedmdesáti letech se na Ploštině a v Prlově opět vzpomínalo
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Pietní vzpomínky se za resort obrany zúčastnili náměstek pro řízení sekce dozoru a kontroly MO Antonín Rada a za posádkové velitelství Praha zástupce náčelníka štábu pplk. Jan Machálek.

Ploština je zaniklá „pasekářská“ osada obce Drnovice, nedaleko Valašských Klobouk na Moravě, kterou 19. dubna 1945 nacisté vypálili a její obyvatele za podporu partyzánů zmasakrovali. Akci provedla mj. zvláštní jednotka SS „Josef“, jejíž štáb byl v dubnu 1945 ve Vizovicích. V Ploštině bylo zaživa upáleno 24 osob, další tři osoby byly popraveny, jedna osoba byla umučena při výslechu. O této události píše v knize Smrt si říká Engelchen spisovatel Ladislav Mňačko, který byl na sklonku války členem partyzánského oddílu Ploština. Krvavý teror nacistů pokračoval 23. dubna, právě v den pohřbu obětí Ploštiny, kdy byla částečně vypálena obec Prlov.

Závěrem starosta obce Drnovice poděkoval Armádě České republiky za účast a podporu na pietní vzpomínce této tragické události.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…