Ministerstvo obrany: Pražský Army den nadchl veřejnost

29.05.2022 19:07 | Tisková zpráva

V pražském obchodním centru Atrium Flora se v sobotu uskutečnil Army den. Veřejnosti se představili armádní profesionálové, příslušníci Hradní stráže, Vojenské policie, studenti vojenských škol i aktivní záložníci a návštěvníci mohli obdivovat bojovou techniku. Na prezenční a náborovou akci zavítala i ministryně obrany Jana Černochová.

Ministerstvo obrany: Pražský Army den nadchl veřejnost
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ministryni doprovázeli poradkyně náčelníka Generálního štábu Armády ČR brigádní generálka Lenka Šmerdová, zástupce náčelníka Generálního štábu-náčelník štábu generálporučík Miroslav Hlaváč a ředitel Vojenského historického ústavu Praha brigádní generál Aleš Knížek.

Také současná armáda disponuje hrdiny

Army den, jehož pátý ročník se uskutečnil po dvouleté pauze, se konal jen několik hodin po 80. výročí operace Anthropoid. I současná Armáda ČR podle Černochové disponuje hrdiny s velkým morálním kreditem. „Proto, pokud mladí lidé ještě netuší, jaký profesní osud si vyberou, ať si přijdou promluvit s našimi odborníky a třeba vás přesvědčíme, že zelená, modrá a šedá uniforma je tím nejlepším, co vás ve vaší kariéře může potkat. Těším se na nové tváře v našich řadách,“ pozvala Černochová zájemce o službu v armádě.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Vojáci během devítihodinového programu ukázali například téměř padesátitunový tank T-72M4CZ, odminovací komplet BOŽENA B5, samohybnou kanónovou houfnici DANA, kolový obrněný transportér Pandur či vozidla Dingo a Iveco. Nechyběla rovněž polní kuchyně, protiletadlový komplet RBS-70, pyrotechnické roboty, motocykly Hradní stráže a Vojenské policie a další technika a vojenské vybavení včetně ručních zbraní. Letošní novinkou bylo vystavení vozidla Toyota Hilux, bezosádkového pozemního průzkumného prostředku UGV SOM-6 a lehkého zdravotnického terénního odsunového prostředku Iveco.

Návštěvníky nadchlo slaňování výsadkářů z horních pater Atria Flora, upoutala je ukázka boje zblízka MUSADO, umění šermířů a lukostřelců z ASC Dukla Praha. Milovníci psů nepropásli výcvik vojenské kynologie. Houfy fanoušků armády se tvořily i u přehlídky výstroje vojáků Armády ČR, Hradní stráže a Vojenské policie. Veřejnost se například dozvěděla, že i armáda má vojenské smokingy pro muže i ženy na plesy, anebo že helma elitního pilota stojí téměř dvě stě tisíc korun. Přítomní si mohli pobesedovat i s válečnými veterány, anebo si poslechnout Swing Dixieland Vojenské hudby Olomouc.

POKOS upoutal pozornost všech generací

Lidé se od rána až do večera zastavovali u všech stánků, zájem si velmi pochvalovala brigádní generálka Lenka Šmerdová: „Lidé se začali starat o bezpečnost své země, protože mají rodiny a chtějí se angažovat. Proto nám i stoupl zájem o službu jak vojáka z povolání, tak příslušníka aktivní zálohy.“

Dotazy od veřejnosti těšily i manažerku projektu Příprava občanů k obraně státu (POKOS) Danielu Hölzelovou. Stánek POKOS návštěvníkům všech generací nabídl výstavu z historie a aktuálního dění armády. „Mnozí byli příjemně překvapeni, že naši vojáci se necvičí jen k boji, ale pomáhají civilistům při tornádu, záplavě či při koronavirové pandemii. Hodně nás vyhledávaly i děti, které si odnesly skládačky i další dárky s vojenskou tématikou, anebo si vybarvovaly omalovánky,“ sdělila Daniela Hölzelová.

Na video se můžete podívat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…