Ministerstvo obrany: Přípravy na IDET vrcholí

27.09.2021 18:47 | Tisková zpráva

Ve dnech 6. - 8. října 2021 se v areálu brněnských veletrhů a výstavišť uskuteční 16. ročník Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2021. Na dnešní tiskové konferenci představili organizátoři výstavy detailnější informace.

Ministerstvo obrany: Přípravy na IDET vrcholí
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Za resort obrany se jí zúčastnil náměstek MO pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný a zástupce ředitele sekce rozvoje sil MO a ředitel expozice MO a AČR brigádní generál Petr Čepelka. Brněnské veletrhy reprezentoval generální ředitel společnosti Jiří Kuliš, český obranný průmysl prezident Asociace Jiří Hynek.

IDET je jedinečnou prezentací obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě a významnou proexportní platformou pro český obranný a bezpečnostní průmysl. „Je to nejvýznamnější akce na poli obraného průmyslu, která se letos koná a zároveň akce, kde český obranný a bezpečnostní průmysl bude moci představit veškeré své nejnovější technologické a inovativní projekty, nejenom pro Armádu České republiky, ale i pro všechny ostatní ozbrojené složky České republiky,“ podotkl k významu účasti resortu obrany na veletrhu náměstek ministra Tomáš Kopečný.

„Je to příležitost, jak ukázat nejen modernizovanou Armádu České republiky, a to, kam bude modernizace směřovat, ale i moderní a na modernizaci připravený obranný průmysl,“ dodal náměstek Kopečný a upozornil na expozice, které se budou věnovat nastupujícím a přelomovým technologiím, jako jsou např. umělá inteligence, vesmírná doména nebo biotechnologie.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Brigádní generál Petr Čepelka ve stručnosti vysvětlil, jak bude na veletrhu představena nejnovější technika a hlavní směry rozvoje nových schopností české armády. První den se bude prezentovat letectvo, mimo jiné průlety letounů i vrtulníků z různých základen. Představí se také pozemní vojsko, například vozidly Pandur II nebo protichemickými obrněnými vozidly S-LOV-CBRN. Z moderní techniky bude možno vidět osobní terénní automobily Toyota Hilux, které v nejbližších letech definitivně nahradí dosluhující vozidla UAZ a Land Rover. „Hlavní expozice bude postavena na statických i dynamických ukázkách,“ dodal generál Čepelka.

Co vše na IDET resort obrany představí

Ministerstvo obrany ČR a Armáda ČR jsou již tradičně největšími vystavovateli. Tématy letošní expozice MO a AČR jsou modernizace ozbrojených sil a 30 let od první zahraniční operace, do které se zapojili čeští vojáci.

Vnitřní expozice ukáže nové druhy výzev (pandemie Covid-19, růst napětí v krizových oblastech a mezinárodní terorismus) a nové schopnosti ozbrojených sil - část věnovaná kybernetické bezpečnosti (prezentace Velitelství kybernetických sil a operací) a nasazení Armády ČR v rámci boje proti Covid-19. Představí se také tzv. centra výjimečnosti (Center of Excellence) specializující se na schopnosti, jako jsou ochrana proti zbraním hromadného ničení (CBRN), logistické vzdělávání a výcvik v rámci Aliance (MLCC) a mnohonárodní letecký výcvik (MATC).

V rámci historického exkurzu bude možno vidět nejstarší chemické průzkumné vozidlo, které měli čeští vojáci v Perském zálivu (1990 – 1991), dnes již z expozice VHÚ (BRDM2RCH obojživelné, speciální, pancéřované vozidlo družstva radiačního a chemického průzkumu), ale i současné moderní lehké obrněné vozidlo (LOV) Iveco pro chemické specialisty.

K historii zahraničních misí se vrátí také filmová projekce na velkoplošné obrazovce ve vnitřní expozici v pavilonu P a výstava na venkovní ploše K. Zde bude také možné navštívit polní nemocnici s ambulancí a operačním sálem. Již tradičně bude na polygonu - IDET ARENA – možno každý den shlédnout dynamické ukázky. Tentokrát se představí příslušníci 102. průzkumného praporu z Prostějova a příslušníci Univerzity obrany s ukázkami taktické skupiny Commandos. Nebude chybět ani stánek náboru do ozbrojených sil, prezentace Hradní stráže, Čestné stráže AČR, či geografické služby AČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…