Ministerstvo obrany: Tři vojenští kaplani složili duchovní slib vojenského kaplana

20.01.2019 13:10

Tři vojenští kaplani složili minulý týden při ekumenické bohoslužbě ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze duchovní slib vojenského kaplana a stali se tak nedílnou součástí Duchovní služby Armády České republiky.

Ministerstvo obrany: Tři vojenští kaplani složili duchovní slib vojenského kaplana
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Duchovní Českobratrské církve evangelické npor. Petr Haška působí jako kaplan 42. mechanizovaného praporu v Táboře, kolega ze stejné církve npor. František Hruška je zařazen k 73. tankovému praporu v Přáslavicích a npor. Stanislav Škvor z Jednoty bratrské slouží na Velitelství výcviku – Vojenské akademii ve Vyškově.

Úcta ke svobodě každého jednotlivce

Vojenští kaplani působí v ozbrojených silách jako společní zástupci České biskupské konference (ČBK) a Ekumenické rady církví (ERC). Ekumenickou bohoslužbu vyslání proto společně vedli Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví, a kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference.

Během bohoslužby hlavní kaplan plukovník gšt. Jaroslav Knichal připomněl podstatu služby vojenských duchovních: „Základem pro kaplana je úcta ke svobodě každého jednotlivce. Jde o službu přítomnosti, o službu naslouchání, spoluprožívání osobních i pracovních radostí a těžkostí,” konstatoval.

V současné době slouží v našich ozbrojených silách celkem 33 vojenských kaplanů z 10 církví. Od obnovení Duchovní služby Armády ČR v roce 1998 se do této služby zapojilo více než 50 duchovních z 11 církví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…