Ministerstvo obrany: Vláda projednala projekty české armády, do seznamu přidala nákup letounů F-35

11.01.2024 7:05 | Tisková zpráva

Vláda projednala seznam strategických projektů české armády. Dosud na něm byla zařazena pouze pásová bojová vozidla pěchoty, nově by měl být rozšířen také o letouny F-35. Obě zakázky již vláda odsouhlasila dříve. Ministryně obrany Jana Černochová vládě seznam předložila v souladu se zákonem o financování obrany České republiky. Součástí seznamu je také plán realizace těchto projektů na nejméně tři roky.

Ministerstvo obrany: Vláda projednala projekty české armády, do seznamu přidala nákup letounů F-35
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Strategickým projektem armády se rozumí víceletý projekt charakterizovaný souborem věcných, časových a finančních podmínek, který má zásadní dopad na obranyschopnost ČR a je v souladu se strategickými, koncepčními a plánovacími dokumenty schválenými vládou.

Prvním strategickým projektem je od května 2023 “Pořízení pásových bojových vozidel pěchoty” v počtu 246 kusů. Dalším projektem je nyní nákup 24 letounů F-35A Lightning II.

Vozy CV90 i nadzvukové letouny 5. generace mají zásadní vliv na obranyschopnost ČR a plnění našich spojeneckých závazků.

Tyto strategické projekty budou financovány z rozpočtu Ministerstva obrany a mají pozitivní dopad na domácí průmysl a akademickou sféru. V případě letounů F-35A Lightning Il byla dojednána průmyslová spolupráce ve výši 15,3 miliardy korun.

CV90

Nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 schválila vláda 24. května 2023. Smlouvu se švédskou stranou tentýž den podepsal vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka. Pořízení vozidel je nezbytným krokem pro splnění klíčového aliančního závazku, jímž je vybudování těžké pozemní brigády. 

CV90 kombinuje nejmodernější techniku v podobě různých senzorů, komunikačních prostředků a dalšího špičkového vybavení s léty ověřenými technologiemi odolného pancéřování, konstrukce celého vozidla atd. Celkem 246 vozidel bude v sedmi verzích – bojová, velitelská, průzkumná, ženijní, dělostřelecká pozorovatelna, vyprošťovací a zdravotnická. 

F-35A Lightning II

Nákup 24 letounů 5. generace včetně plánu komplexního financování schválila vláda 27. září 2023, stalo se tak na základě vojenského doporučení a po ročním vyjednávání. Špičkové stroje zajistí ochranu vzdušného prostoru ČR na desítky let dopředu, s jejich zavedením do armády se počítá v roce 2035. 

Armádě ČR umožní stroje F-35 efektivně bránit naše a spojenecké území a zároveň díky nim vzrostou schopnosti českého vojenského letectva. Hlavními vlastnostmi F-35 jsou kombinace minimální viditelnosti pro radary a schopnost v?reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují. Díky velkému množství těchto strojů, které budou v?Evropě působit, a jejich propojení, bude armáda moci využívat senzory a informace od spojenců. Důležitá je také vysoká ochrana posádky a obrovský potenciál pro další rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …