Ministerstvo obrany: Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

28.01.2020 19:35 | Zprávy

Vláda České republiky schválila návrh na působení sil a prostředků resortu obrany v rámci boje proti terorismu v Mali, Nigeru a Čadu a to v souladu s čl. 43 odst. 3 písm. a) Ústavy ČR.

Ministerstvo obrany: Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Návrh bude nyní předložen Parlamentu České republiky. Pokud dojde k jeho schválení, získáme tím mandát na zapojení do operace Barkhane v maximálním počtu 60 osob s platností do 31. prosince 2022,“ popsal ministr obrany Lubomír Metnar následné kroky.

Hlavním záměrem rozšíření operace Barkhane je vytvořit úkolové uskupení evropských zemí pod názvem Takuba, které nahradí v regionu francouzské síly a bude pokračovat v asistenci a poradenství partnerským malijským jednotkám a doprovázet je do bojových operací. Francie tuto operaci zahájila v srpnu 2014 a v loňském roce pozvala evropské země, aby se do ní zapojily. Její prioritou nyní je přesunout úsilí do jiných částí Mali s cílem eliminovat ozbrojené aktivity teroristických a protivládních sil v novém operačním prostoru.

„Předsunutý tým by měl v místě budoucího působení zahájit svou činnost v polovině tohoto roku. Hlavní část operace trvající 12 měsíců je plánována předběžně od srpna nebo září 2020,“ sdělil k operaci náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata.

Z geografického hlediska by bylo hlavním operačním prostorem našich vojáků území Mali. K působení na území Nigeru by došlo pouze v souvislosti s logistickými transporty a přeshraničními operacemi v rámci případného pronásledování teroristických skupin. V Čadu pak sídlí velitelství operace Barkhane, kde bychom obsadili jednotlivci některá místa.

„Vysláním sil a prostředků do Mali, Nigeru a Čadu Česká republika potvrzuje pozici země, která hodlá bojovat se všemi formami terorismu, čímž naplňuje jeden z bodů Programového prohlášení vlády,“ uzavřel ministr Metnar.

Celá operace bude realizována na základě oficiálního souhlasu dotčených států garantujícího právní postavení vysílaných vojáků a po schválení oběma komorami Parlamentu ČR. Náklady na celou dobu mise se odhadují minimálně na 598 mil. Kč. Finanční prostředky budou čerpány z rozpočtu Ministerstva obrany.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…