Ministerstvo obrany: Vojenské muzeum ve Vlkoši se rozšířilo o expozici novodobých misí Armády ČR

12.06.2022 22:30 | Tisková zpráva

Za účasti ministryně obrany Jany Černochové a novodobých válečných veteránů byla slavnostně otevřena expozice Novodobých misí Armády ČR v Military muzeu generála Sergěje Jana Ingra v jihomoravském Vlkoši.

Ministerstvo obrany: Vojenské muzeum ve Vlkoši se rozšířilo o expozici novodobých misí Armády ČR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Muzeum vzniklo v roce 2007 jako pocta nejvýznamnějšímu rodáku obce, armádnímu generálovi, ministru národní obrany Československé exilové vlády v Londýně S. J. Ingrovi. Expozice jsou věnovány i dalším osobnostem regionu a nositelům našich vojenských tradic. Návštěvníci zde najdou například části věnované konfliktům od 1. světové války, přes První republiku až po 2. světovou válku.

V otevřené expozici, věnované novodobým armádním misím, je k vidění výzbroj a výstroj našich vojáků od první mise v Perském zálivu přes operace v bývalé Jugoslávii, Iráku, Afghánistánu, Mali, pozorovatelské mise v Africe až po mise v Litvě a Lotyšsku.

Podle ministryně obrany je nesmírně důležité, aby se život válečných veteránů propagoval: "Je potřeba připomínat, proč bojují, a někdy i umírají, v jiných zemích. Vedle aktivní zálohy jsou různé veteránské spolky, kde se mohou angažovat a pomáhat. Chtěla bych, aby takto pomáhali i v projektu POKOS - Příprava občanů k obraně státu."

Součástí expozice jsou i osobní věci, které muzeum získalo od přímých účastníků misí. K vidění jsou i opravdové poklady, jako například vlajka OSN, která visela v misi UNPROFOR na T-23 Repetitor, kde pod ní zahynuli dva čeští vojáci nebo státní vlajka, která byla na anténě obrněného transportéru v době jeho havárie v misi KFOR, kde také zahynuli dva Češi. Muzeum disponuje mnoha exponáty i z méně známých misí – například v afghánském Uruzgánu či první české pozorovatelky misí OSN v Africe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…