Ministerstvo práce a sociálních věcí se závěry kontrolorů nesouhlasí

24.09.2019 17:48

Reakce Ministerstva práce a sociálních věcí na závěry kontroly NKÚ

Ministerstvo práce a sociálních věcí se závěry kontrolorů nesouhlasí
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil prověrku týkající se závěrečného účtu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky pro rok 2018. Z kontroly vyplývá, že MPSV nemělo v těchto oblastech žádné významné nedostatky, které by vedly k nesprávnému nakládání s penězi ze státního rozpočtu. Většina zjištění souvisí s postupy účtování a aplikace účetních metod, které mohly zapříčinit nesprávné vykázání některých zůstatků v účetnictví a finančním výkaznictví.

„Co se týká výtek NKÚ, tak se nejedná se o žádné porušení zákona, ale pouze o nesprávnosti,“ okomentovala situaci ministryně Maláčová (ČSSD). „Zároveň NKÚ druhým dechem dodává, že MPSV podalo věrný a poctivý obraz o svém účetnictví. Já si tyto nesprávnosti vysvětluji tím, že jsme převzali rezort v personálně destabilizovaném stavu a tohle je důsledek. V tomto roce jsme jmenovali nové vedení příslušné sekce a dáme vše do pořádku,“ dodává ministryně.

Kontroloři vytýkají MPSV postup účtování v oblasti dotací poskytovaných ze státního rozpočtu v sociální oblasti. NKÚ zpochybnil možnost účtovat nevypořádané dotace jako náklady. Naopak požaduje účtování formou záloh, a to až do jejich vypořádání v následujícím účetním období z důvodu, že nemusí být jasné, kolik dotací se skutečně vrátí.

MPSV s těmito závěry kontrolorů nesouhlasí. I nadále se domníváme, že postupujeme při účtování správně, neboť příjemci dotací opakovaně vrací pouze zanedbatelné částky. Zvolený postup je v souladu s platnými účetními předpisy a přispívá k věrnému a poctivému obrazu našeho účetnictví. Tento postup navíc vychází z metodiky Ministerstva financí. Většinu dalších nedostatků již odstraňujeme. Opravili jsme například nesprávné účtování o výnosech z transferů přijatých od Národního fondu ve výši 1,96 mld. Kč. Nastavené procesy stále zdokonalujeme.

NKÚ navazovalo na předchozí prověrku z roku 2016, kdy kontroloři považovali účetnictví ministerstva za neprůkazné. Naprostou většinu tehdejších nedostatků MPSV již napravilo. Po dvou letech od první kontroly tak MPSV výrazně zkvalitnilo své účetnictví. Ke zlepšení přispěl především rozvoj ekonomického informačního systému, personální stabilizace dotčených útvarů a přesněji nastavené postupy účtování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…