Ministerstvo pro místní rozvoj: Překrucování faktů na portálu Neovlivni.cz nikoho nepřekvapuje

04.06.2016 20:04

Šéfredaktorka serveru Neovlivni.cz vydala 2.6. článek s názvem „Další sporná zakázka u Šlechtové: 50 milionů bez soutěže," v němž napadá výběrové řízení na dodavatele systému NEN. Článek vydala dříve, než dostala vysvětlující informace, zjevně proto, že kdyby je musela do materiálu zakomponovat, už by z toho žádný zajímavý článek neudělala. Níže přikládáme zaslané odpovědi Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Překrucování faktů na portálu Neovlivni.cz nikoho nepřekvapuje
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

1. Proč nebyli do soutěže na aktualizaci NEN vpuštěni další uchazeči?

Původní zadávací řízení proběhlo jako otevřené řízení, kdy nabídku mohl podat jakýkoli kvalifikovaný dodavatel. To znamená, že účast  byla otevřena všem relevantním dodavatelům. Tvrzení o „nevpuštění dalších uchazečů“ je tedy zcela nepravdivé. V otevřeném řízení však byla podána jediná nabídka, a to od společnosti DEZADATA GROUP spol. s.r.o. Zadavatel by v každém případě uvítal, kdyby se do otevřeného řízení přihlásili další zájemci, například ti provozovatele elektronických  nástrojů, kteří aplikaci NEN dlouhodobě kritizují, nicméně k tomu nedošlo.
 
2. Proč byla nakonec vybraná firma DEZADATA Group bez soutěže?

Skutečnost, že byla  podána jedna nabídka, předurčila další postup. Zadavatel  musel i tuto jedinou nabídku posoudit z hlediska naplnění podmínek, nabídka však obsahovala přes snahu zadavatele o vyjasnění  nezhojitelnou vadu. Zadavatel tak musel řízení  zrušit a zahájil následně v souladu se zákonem s tímto dodavatelem jednací řízení s uveřejněním, přičemž nedošlo k žádnému zásahu do původních zadávacích podmínek. V tomto druhém řízení došlo k nápravě vady nabídky a zároveň také ke snížení původní nabídkové ceny (!),  společnost DEZADATA GROUP spol. s.r.o. byla vybraná jako dodavatel aktualizace NEN. Ještě jednou je třeba zdůraznit, že výběr nebyl proveden bez soutěže, do původního zadávacího řízení se mohl přihlásit jakýkoli dodavatel, o důvodech, proč tak  dodavatelé neučinili, můžeme pouze spekulovat.
 
3. Proč je cena zakázky nakonec téměř 50 milionů, když původně mělo jít o 15 milionů.

Zadávací řízení bylo zahájeno v nadlimitním režimu (tedy v nejpřísnějším možném režimu pro zadavatele). V rámci přípravy zadávacích podmínek zadavatel stanovil předpokládanou hodnotu na spodní hranici možného cenového spektra, kterou určil zpracovaný odborný posudek k zadávací dokumentaci, přičemž právě takový postup otevírá prostor pro podání nabídky i těm uchazečům, kteří by nemuseli splnit podmínky zadavatele, jestliže by zadavatel kvalifikační podmínky nastavil podle vyšší hodnoty. Rozdíl v předpokládané hodnotě a reálné nabídkové ceně tak nemohl mít vliv na postup zadavatele.

Celkem zadavatel poptával 3 služby:

1. Úprava NEN dle NZVZ – samotné „nastavení systému“ dle nového zákona
2. Služby podpory provozu NEN – funkční dozor dodavatele nad systémem do konce roku 2018
3. Služby rozvoje NEN – bylo požadováno 365 člověkodní na případné další úpravy systému dle požadavků uživatelů

Samotná Úprava NEN dle NZVZ (tj. bod 1, který se skládá z aktualizace technické specifikace, implementace do systému, provedení pilotního provozu a aktualizace veškeré systémové dokumentace) má hodnotu 15 306 tis. Kč s DPH. – čili 12 600 tis. Kč bez DPH.

Původní nabídka společnosti činila 54,5 mil. Kč s DPH. V rámci jednání však MMR vyjednalo snížení ceny o 5 mil. Kč na konečných 49,6 mil. Kč s DPH.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…