Ministerstvo průmyslu a obchodu: Provozovatelé distribučních soustav mohou žádat o dotace

04.04.2023 13:04 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo výzvu Energetická infrastruktura – Smart Grids – AMM (Advanced/Automatic Meter Management) v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost 2021-2027. V té má resort připraveny 3 miliardy korun. Cílem výzvy je implementace inteligentních sítí, které umožní úspornější nakládání s elektřinou a zajistí spolehlivý a bezpečný provoz distribučních soustav. Žádosti bude možné podávat od 2. května 2023 do 25. ledna 2024.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Provozovatelé distribučních soustav mohou žádat o dotace
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Věříme, že výzva urychlí proces instalace chytrého měření v Česku, který je nezbytný pro posílení energetické infrastruktury a zejména rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Chytré elektroměry zvýší spolehlivost, kvalitu a bezpečnost dodávek energií, zajistí větší dostupnost informací zákazníkům s cílem optimálního využívání elektřiny a jejich aktivní zapojení do trhu s elektřinou. Právě proto tuto výzvu vypisujeme.“

Oprávněnými žadateli v rámci této výzvy jsou provozovatelé regionálních distribučních soustav. V případě České republiky se jedná o firmy EG.D a ČEZ Distribuce. Na území Prahy pak jde o společnost PREdistribuce. Plánovaná alokace činí 3 miliardy korun. Jedná se o průběžnou výzvu, v rámci které bude příjem žádostí o podporu probíhat od 2. 5. 2023 do 25. 1. 2024. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 100 milionů korun a maximálně do výše 2 miliard korun.

„Podpora má pomoci rozvoji inteligentních sítí podporujících zapojení obnovitelných zdrojů energie do distribučních soustav, umožní zvýšit celkovou kapacitu pro připojení decentralizované výroby elektřiny a přispěje ke spolehlivosti distribučních sítí,“ vysvětluje vrchní ředitele sekce fondů EU Marian Piecha.

Míra podpory je stanovena ve výši 50 procent způsobilých výdajů. Podpora je poskytována mimo režim veřejné podpory. Podpora nezakládá veřejnou podporu ve smyslu čl. 107, odst. 1 Smlouvy o fungování EU. Další informace k výzvě jsou zde.

Zavedení chytrých elektroměrů u zákazníků připojených k síti nízkého napětí bude důležité i z hlediska rozvoje komunitní energetiky, jejímž základem bude sdílení elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů. Novelu energetického zákona, která toto sdílení umožní, právě projednává Legislativní rada vlády. Chytré elektroměry se liší od těch stávajících zejména tím, že umí oboustranně komunikovat jak s provozovatelem distribuční sítě, tak se zákazníkem. „Distributorovi a dodavateli elektřiny umožní dálkovým odečtem získávat naměřené hodnoty spotřebované či vyrobené elektřiny zákazníkem a využívat tato data k řízení provozu vybraných spotřebičů. V podstatě se bude jednat o pokročilý systém řízení spotřeby zákazníka, který nahradí současný systém hromadného dálkového ovládání spotřeby,“ říká zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla.

Chytré elektroměry jsou jedním z prvků systému chytrého měření AMM, tedy systému pro dálkové zpracování odečtů dat elektroměrů a jejich řízení. Zavedení chytrých elektroměrů na úrovni sítě nízkého napětí je nutnou podmínkou splnění povinností daných evropskou směrnicí (EU) 2019/944 o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou. Postupný roll-out chytrých elektroměrů má začít od 1. 7. 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…