Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá dezinformace kolem Technologické agentury ČR

07.03.2016 15:15

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) důrazně odmítá dezinformace, které se objevují v souvislosti s volbou nového předsedy Technologické agentury ČR (TA ČR).

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá dezinformace kolem Technologické agentury ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Týkají se např. role Ministerstva průmyslu a obchodu ve financování výzkumu, vývoje a inovací. MPO v žádném případě není odpovědné za výzkumná centra financovaná z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI), tady jde jednoznačně o odpovědnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

MPO nikdy neusilovalo a neusiluje o převedení TA ČR pod služební zákon, ani o převedení implementace evropských fondů pod tuto agenturu. Tyto myšlenky se sice objevily už před třemi lety a přišlo s nimi naopak samo tehdejší vedení Technologické agentury. V praxi se však neujaly a MPO nevidí žádný důvod se k nim vracet.

K samotné nominaci Petra Očka se jen sluší poznamenat, že ani MPO ani Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků jako další nominující subjekt nepatří mezi příjemce dotací od TA ČR. Jejich návrh se opírá čistě o profesní zkušenosti a kvality kandidáta. 

Úvaha o podřízení TA ČR služebnímu zákonu a údajná snaha MPO a jemu podřízené agentury CzechInvest zbavit se odpovědnosti za evropské dotace a problémy s nimi spojené, je sice velmi pozoruhodná, ale irelevantní, protože není reálná. MPO o něčem takovém nikdy neuvažovalo, a pokud jde o evropské dotace, bylo jediným resortem, jemuž se loni podařilo vyčerpat plných 100 procent svěřených peněz z eurofondů. Spojování MPO s „problémy spojenými s evropskými dotacemi“ je zcela mimo kontext a postrádá jakoukoliv opodstatněnost.

Petr Očko od MPO obdržel nominaci, nikoli však zadání, kterým by jakkoli omezil nezávislost TA ČR, nad jejíž činností dohlíží pětičlenné předsednictvo, dvanáctičlenná výzkumná rada a 10 členů kontrolní rady. TA ČR se ze své činnosti zodpovídá Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace. To, co si od volby P. Očka předsedou TA ČR MPO opravdu slibuje, je zlepšení komunikace TA ČR napříč všemi resorty a akademickou i podnikatelskou sférou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec