Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá dezinformace kolem Technologické agentury ČR

07.03.2016 15:15 | Zprávy

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) důrazně odmítá dezinformace, které se objevují v souvislosti s volbou nového předsedy Technologické agentury ČR (TA ČR).

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá dezinformace kolem Technologické agentury ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Týkají se např. role Ministerstva průmyslu a obchodu ve financování výzkumu, vývoje a inovací. MPO v žádném případě není odpovědné za výzkumná centra financovaná z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI), tady jde jednoznačně o odpovědnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

MPO nikdy neusilovalo a neusiluje o převedení TA ČR pod služební zákon, ani o převedení implementace evropských fondů pod tuto agenturu. Tyto myšlenky se sice objevily už před třemi lety a přišlo s nimi naopak samo tehdejší vedení Technologické agentury. V praxi se však neujaly a MPO nevidí žádný důvod se k nim vracet.

K samotné nominaci Petra Očka se jen sluší poznamenat, že ani MPO ani Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků jako další nominující subjekt nepatří mezi příjemce dotací od TA ČR. Jejich návrh se opírá čistě o profesní zkušenosti a kvality kandidáta. 

Úvaha o podřízení TA ČR služebnímu zákonu a údajná snaha MPO a jemu podřízené agentury CzechInvest zbavit se odpovědnosti za evropské dotace a problémy s nimi spojené, je sice velmi pozoruhodná, ale irelevantní, protože není reálná. MPO o něčem takovém nikdy neuvažovalo, a pokud jde o evropské dotace, bylo jediným resortem, jemuž se loni podařilo vyčerpat plných 100 procent svěřených peněz z eurofondů. Spojování MPO s „problémy spojenými s evropskými dotacemi“ je zcela mimo kontext a postrádá jakoukoliv opodstatněnost.

Petr Očko od MPO obdržel nominaci, nikoli však zadání, kterým by jakkoli omezil nezávislost TA ČR, nad jejíž činností dohlíží pětičlenné předsednictvo, dvanáctičlenná výzkumná rada a 10 členů kontrolní rady. TA ČR se ze své činnosti zodpovídá Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace. To, co si od volby P. Očka předsedou TA ČR MPO opravdu slibuje, je zlepšení komunikace TA ČR napříč všemi resorty a akademickou i podnikatelskou sférou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.