Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Sonda Euclid úspěšně odstartovala

04.07.2023 16:08 | Tisková zpráva

V sobotu 1. července odstartovala přesně v 17:12 z Cape Canaveral v USA na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX mise Evropské kosmické agentury Euclid. České firmy se na projektu podílely zakázkami za téměř 100 milionů korun, které byly financovány z příspěvku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do Vědeckého programu ESA.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Sonda Euclid úspěšně odstartovala
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Mise Euclid (ZDE) byla vybrána v roce 2011 jako druhá mise střední třídy Vědeckého programu ESA (ZDE). Jejím cílem je výzkum složení a vývoje temné složky vesmíru čili temné hmoty a temné energie.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25767 lidí

Teleskop Euclid bude provádět pozorování miliard galaxií do vzdálenosti až 10 miliard světelných let, čímž vytvoří velkou 3D mapu vesmíru. Euclid bude zkoumat, jak se vesmír v průběhu své historie rozpínal a jak se formovala jeho struktura, a odhalí také více o roli gravitace a povaze temné energie a temné hmoty.

Českým firmám se na misi Euclid podařilo získat zakázky za téměř 100 milionů korun (4 mil. EUR), které byly financované z příspěvku MŠMT do Vědeckého programu ESA (ZDE). Firma Atos IT Solutions and Services (ZDE) dodala zařízení pro testování sondy Euclid, firma Frentech Aerospace (ZDE) se podílela na vývoji a výrobě modulu užitečného zařízení, L. K. Engineering (ZDE) zajistila ověření tepelné koncepce vědeckého modulu. Na vývoji antény, která zajistí přenos dat ze sondy Euclid na Zemi, se podílela firma SERENUM (ZDE). Další dodávky pro testování sondy zajišťovala firma Terma Technologies Czech Republic (ZDE).

ESA (ZDE) je mezinárodní organizace zaměřená na spolupráci v kosmickém výzkumu a při vývoji kosmických technologií a jejich využití v aplikacích. Příspěvek MŠMT na programy ESA z oblasti výzkumu a vývoje dosáhne v roce 2023 výše 14,2 mil. EUR. Celkový příspěvek ČR do ESA včetně příspěvků Ministerstva dopravy dosáhne v roce 2023 výše 61,8 mil. EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…