Ministerstvo spravedlnosti: Lex covid justice přináší zásadní úlevy fyzickým i právnickým osobám nebo podnikatelům

25.04.2020 17:17

24. dubna 2020, byla ve Sbírce zákonů vyhlášena novinka Ministerstva spravedlnosti tzv. lex covid justice. Jeho cílem je zmírnění dopadů stávající krizové situace na právnické osoby, podnikatele, účastníky soudních řízení, dlužníky a dlužníky v exekuci nebo či oběti trestných činů.

Ministerstvo spravedlnosti: Lex covid justice přináší zásadní úlevy fyzickým i právnickým osobám nebo podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Návrh úspěšně prošel celým legislativním procesem. Všechny změny začínají platit okamžikem tohoto vyhlášení.

Zásadní úlevy, které schválený zákon přináší, se týkají zejména pomoci fyzickým a právnickým osobám nebo podnikatelům:

- Právnickým osobám pomůže především usnadnění způsobu rozhodování a prodloužení funkčního období členů orgánů – více informací ZDE.

- Podnikatelům včetně OSVČ, kteří se v souvislosti s koronavirovou krizí dostali do přechodných ekonomických problémů, pomohou dočasné změny v insolvenčním právu – podrobněji k tomu ZDE.

- Změny směřují také na pomoc dlužníkům v oddlužení ZDE a povinným v exekuci ZDE.

Schválená verze zákona dále umožňuje požadovat prominutí zmeškání procesních lhůt ve všech typech soudních řízení, včetně lhůt, u nichž obecné předpisy jinak tuto možnost vylučují (např. u dovolání, kasační či ústavní stížnosti, v řízeních insolvenčních nebo exekučních). Každý, kdo z důvodu omezení přijatých v koronavirové krizi zmeškal lhůtu k provedení úkonu, tak může soud požádat, aby mu zmeškání lhůty prominul (resp. v trestním řízení aby lhůta byla navrácena). Jsou-li tyto podmínky splněny, soud musí žádosti vyhovět. S žádostí o prominutí (navrácení) lhůty je třeba rovnou spojit i zmeškaný úkon. Žádost je třeba podat ve lhůtě stanovené přijatým zákonem.

Obdobná možnost platí pro majetkové nároky oprávněných osob podle zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí a nároky obětí trestných činů podle zákona o obětech trestných činů, které se uplatňují u Ministerstva spravedlnosti.

Zákon konečně pamatuje i na smluvní vztahy. Dostal-li se dlužník při plnění peněžitého dluhu do prodlení v důsledku omezení přijatých v souvislosti s epidemií nového koronaviru, omezuje zákon sankce za toto prodlení do výše zákonného úroku z prodlení, nejpozději ale do 30. června 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.