Ministerstvo spravedlnosti: První případ vydání osoby z Korejské republiky do ČR

19.08.2023 16:13 | Tisková zpráva

Dne 16. 8. 2023 došlo k realizaci případu vydání (extradice) osoby trestně stíhané v České republice z Korejské republiky. Vydaná osoba, původem české státní příslušnosti, která následně nabyla státního občanství Korejské republiky, byla na základě mezinárodního pátrání a žádosti o vydání Ministerstva spravedlnosti ČR zadržena v červnu 2023 na území Korejské republiky.

Ministerstvo spravedlnosti: První případ vydání osoby z Korejské republiky do ČR
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Hledaná osoba je v České republice trestně stíhána pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kterým měla být způsobena škoda ve výši téměř 7 mil. Kč. Trestnou činnost páchala v letech 2012 až 2013 a poté odcestovala do Korejské republiky, kde pobývala až do svého zadržení v červnu 2023.

Žádost o vydání byla Ministerstvem spravedlnosti ČR podána na základě Evropské úmluvy o vydávání. Korejské orgány vydání povolily v červenci 2023. Vydání bylo poté realizováno orgány Policie ČR.

Jedná se o první případ, kdy Ministerstvo spravedlnosti ČR požádalo Korejskou republiku o vydání osoby, přičemž s ohledem na specifické okolnosti případu a odlišnou právní úpravu Korejské republiky bylo nezbytné, aby všechny zúčastněné složky, včetně orgánů Policie ČR, českého soudu a státního zastupitelství a Velvyslanectví ČR v Soulu, vyvinuly maximální úsilí pro úspěšnou realizaci případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…