Ministerstvo spravedlnosti: Zaměstnání může několikanásobně snížit recidivu odsouzených, ukázal výzkum

06.11.2017 12:38

Uspokojivé zaměstnání je silný faktor, který má potenciál udržet a posílit proces ukončení kriminální činnosti.

Ministerstvo spravedlnosti: Zaměstnání může několikanásobně snížit recidivu odsouzených, ukázal výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Vyplývá to z nového výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, výzkumného a analytického pracoviště Ministerstva spravedlnosti. Zatímco mezi propuštěnými, kteří si po výkonu trestu s pomocí organizace RUBIKON Centrum hledali zaměstnání, najdeme jen 11,4 % znovu odsouzených, ve skupině klientů Probační a mediační služby, kteří ve sledovaném období po propuštění stálou práci neměli, recidiva dosahovala 97,6 %.

Výjimečný význam zaměstnání spočívá v přísunu legálního příjmu, který sám o sobě může zabránit tomu, aby dotyčný páchal další trestné činy. Roli hraje ale také v navazování kontaktů s lidmi, jejichž jednání může sloužit coby pozitivní sociální vzor. Kromě toho u lidí s trestní minulostí například podporuje sebevědomí.

I přes účinky zaměstnání při snižování recidivy, které práce Insitutu potvrdila, se zaměstnání nedá považovat za všelék, který automaticky vede k nápravě pachatele. Důležitá je totiž motivace a postoje dříve odsouzených k pracovním příležitostem. Pachatelé tak musí být rozhodnutí a odhodlaní svůj život změnit.

„Je naším úkolem zajistit vhodné podmínky k tomu, aby takové změny mohly nastat. Z toho důvodu jsme se právě na zaměstnávání a rekvalifikaci odsouzených zaměřili. Po dvou letech intenzivního vyjednávání a uzavírání smluv je teď zaměstnanost vězňů na nejvyšší úrovni za posledních deset let. Pracuje 61 % práceschopných odsouzených a věřím, že se to projeví i na snížení recidivy,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Často se setkávám s názorem, že jedině přísné a tvrdé vězení je správný přístup k pachatelům. Vězení by ale nemělo pouze trestat, důležitá je také náprava odsouzených a pečlivá práce s nimi, která vede k co nejnižší recidivě. Čísla ukazují, že opakovaná trestná činnost je přibližně poloviční v systému, který se snaží na vězně působit pozitivně. To pak vede k větší bezpečnosti občanů a celkově nižší kriminalitě,“ pokračuje ministr.

Kromě sledování recidivy u 127 bývalých odsouzených výzkumníci Institutu provedli sérii hloubkových rozhovorů s 21 vybranými jedinci z jejich řad. Ty poukázaly na další faktory, které zamezují opakované trestné činnosti. Respondenti zmiňovali především dosažení vlastních limitů nebo hranic, dozrávání, únavu, znechucení situací či prostředím, ve kterém se nacházeli, i strach z psychických potíží způsobených návykovými látkami. Právě užívání drog je podle respondentů naopak jedním z motivů trestné činnosti. Za velkou překážku v dobrém startu do života po propuštění dotazovaní označovali dluhy a exekuce.

Součástí proběhlého výzkumu bylo také rozsáhlé dotazníkové šetření mezi 80 vězeňskými sociálními pracovníky, 153 pracovníky Úřadu práce, 40 vedoucími středisek Probační a mediační služby a 126 sociálními kurátory.

„Pokud jde o překážky, jimž propuštěné osoby při hledání zaměstnání čelí, všechny skupiny našich expertů za nejzávažnější z nich shodně označily záznam v Rejstříku trestů,“ říkají autoři výzkumu. Problémem jsou podle oslovených odborníků – podobně jako podle samotných propuštěných – dluhy a exekuce, které „často snižují motivaci propuštěného hledat si práci“.

Publikaci shrnující výsledky výzkumu si stáhněte zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…