Ministerstvo spravedlnosti posiluje agendu odškodňování

10.01.2024 10:04 | Tisková zpráva

V organizační struktuře Ministerstva spravedlnosti vznikl od 1. ledna 2024 nový odbor trestní politiky. „Tato strategická změna v organizační struktuře ministerstva znamená důležitý krok směrem k posílení ochrany práv obětí trestných činů v České republice,“ uvádí náměstek Karel Dvořák. Stávající odbor odškodňování ve struktuře ministerstva zůstává a dochází k jeho posílení. Nový odbor, který bude mít na starost kromě odškodňování obětí trestných činů také agendu vězeňství, od 8. ledna ho vede 2024 Gabriela Slováková.

Ministerstvo spravedlnosti posiluje agendu odškodňování
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Od 1. ledna dochází k rozdělením agendy odškodňování na dvě samostatné části. Ta stávající se bude zabývat tzv. průtahy v soudních řízeních a následným odškodňováním, náhradami za nepřiměřenou dobu soudních řízení apod. Nový odbor trestní politiky pak právě trestní politikou státu, oběťmi trestných činů, peněžitou pomocí z majetkových trestních sankcí a agendou vězeňství.

„Odškodňování obětí trestných činů bude tedy samostatným subjektem v rámci struktury ministerstva. Nový odbor se kromě práce s oběťmi bude zabývat také agendou vězeňství,“ komentuje změnu náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. „Od toho si slibujeme větší efektivitu při řešení této důležité oblasti. Mám za to, že oběti trestných činů nesmí být v našem právním systému opomíjeny a zaslouží si samostatnou pozornost. Věřím, že nové členění odškodňování zajistí rychlejší řešení potřeb obětí trestných činů.“ Vznikne tedy větší prostor pro koncepční práci jak v oblasti vězeňství, tak trestní politiky obecně. Jedná se o navázání práce skupiny pro trestní politiku, kterou ministr spravedlnosti Pavel Blažek zřídil v roce 2022 a která je jeho poradním orgánem v oblasti koncepce a tvorby trestní politiky.

Ředitelkou Odboru trestní politiky se od 8. ledna stává Gabriela Slováková, která byla nejúspěšnější uchazečkou ve výběrovém řízení. Problematice trestní politiky se věnuje dlouhodobě. Posledních 20 let své profesionální kariéry se zabývala mezinárodní spoluprací a prací s lidmi s trestní minulostí a jejich dětmi a rodinami. Děti vězňů jsou neviditelné oběti trestných činů a problematika pachatelů a oběti se často prolíná.

Gabriela Slováková má mnoho cenných mezinárodních zkušeností, působila také v pracovních skupinách v rámci Ministerstva spravedlnosti či Úřadu vlády. Zkušenosti má také v oblasti řízením věznic. Do České republiky přivezla ze Singapuru projekt Yellow Ribbon a nastartovala skvělou iniciativu v oblasti společenské osvěty o lidech s trestní minulostí. Projekt je úspěšný a stále roste, proto v únoru 2023 založila samostatnou organizaci Žlutá stužka, kterou také vede.

„Do následujícího období přeji nové paní ředitelce mnoho štěstí, pracovních úspěchů a těším se na vzájemnou spolupráci,“ dodal Karel Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…