Ministerstvo spravedlnosti se ohrazuje proti tvrzení o nefunkčnosti evidence skutečných majitelů

02.06.2021 14:21

Dne 1. 6. 2021 nabyl účinnosti zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, který pro evidenci skutečných majitelů stanovuje nové funkční požadavky. Informační systém, který běží od 1. 1. 2018, je funkční, vypnuto je pouze vyhledávání v evidenci pro veřejnost.

Ministerstvo spravedlnosti se ohrazuje proti tvrzení o nefunkčnosti evidence skutečných majitelů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Jedním z hlavních funkčních požadavků vyplývajících z nové legislativy je funkce automatického průpisu podle § 37 zákona č. 37/2021 Sb. Uvedená funkce je realizována formou skriptu nad produkční databází, kdy v dávkách skript prochází veškeré záznamy a provádí úpravy v oblasti skutečných majitelů vzniklých na základě automatického průpisu. Zároveň dochází k transformaci dříve zapsaných dat o skutečných majitelích do podoby, která je v souladu s nově účinnou legislativou.

Jelikož systém umožňuje nahlížet do živých dat, bylo nutné omezit možnost vyhledávání, resp. poskytovat výpisy z evidence skutečných majitelů jako prevenci publikace legislativně nesprávných dat.

Skript bylo možné spustit až po nabytí účinnosti nové legislativy, tedy od 1. 6. 2021 00:01, a to právě z již zmíněného důvodu zajištění platnosti dat v dikci legislativy.

Jakmile bude dokončena první fáze průpisu, tj. zápis přímého skutečného majitele podle nové legislativy, bude funkce vyhledávání v evidenci opět zapnuta včetně vyhledávání již dříve zapsaných skutečných majitelů. Lze předpokládat, že tomu tak bude v zítřejších ranních hodinách.

Po úplném dokončení aplikace plošných automatických průpisů a celkové transformaci dat bude funkce pro vyhledávání v evidenci skutečných majitelů a získávání výpisů dostupná nad všemi daty.

Vyhledávání skutečných majitelů a získávání výpisů je v současnosti dostupné prostřednictvím notáře, soudu, po přihlášení se příslušného subjektu prostřednictvím datové schránky nebo pro oprávněné osoby prostřednictvím dálkového přístupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…