Ministerstvo vnitra: OECD představila Přehled o stavu veřejné správy v ČR

01.04.2023 20:08 | Tisková zpráva

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpracovala pro Českou republiku historicky první přehled o veřejné správě. Analýza obsahuje řadu doporučení pro zefektivnění fungování veřejné správy. Přehled je úzce provázán s Koncepcí rozvoje veřejné správy do roku 2030. To potvrzuje, že se česká veřejná správa ubírá správným směrem.

Ministerstvo vnitra: OECD představila Přehled o stavu veřejné správy v ČR
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Přehled o stavu veřejné správy v ČR představil ve čtvrtek 30. března 2023 v Praze generální tajemník OECD Mathias Corman. Uvedený materiál popisuje hlavní problémy a výzvy, se kterými se česká veřejná správa aktuálně potýká, a dává doporučení, jak se s těmito výzvami co nejlépe vypořádat. Mimo jiné obsahuje i témata, která jsou velmi úzce provázaná s naší Koncepcí rozvoje veřejné správy do roku 2030. Ministerstvo vnitra na řadě opatření uvedených v přehledu OECD již intenzivně pracuje, nicméně navrhovaná doporučení využije k ještě lepšímu fungování veřejné správy.

Přehled je jedinečný i tím, že České republice přináší mezinárodní a objektivní pohled na veřejnou správu. „Věříme, že nám pomůže rozvíjet naši veřejnou správu tak, aby odpovídala moderním světovým trendům a abychom byli schopni reagovat na nové a komplexní výzvy a poskytovali našim občanům kvalitní služby,“ uvedl vrchní ředitel sekce pro veřejnou správu a eGovernment David Sláma.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Přehled o stavu veřejné správy v ČR

Přehled se věnuje řadě témat. Jedna z kapitol se zaměřuje na téma posílení občanské participace, další se soustředí na strategické řízení a roli centra vládnutí zejména ve vztahu k současným komplexním výzvám, jako je digitální nebo zelená tranzice. Třetí kapitola zkoumá využívání dat a evidence-informed přístupu při tvorbě politik a rozhodování, čtvrtá kapitola zjišťuje možnosti zefektivnění poskytování služeb veřejné správy v území a pátá kapitola se zabývá oblastí digitalizace. V šesté kapitole věnované řízení lidských zdrojů ve státní a veřejné správě OECD cílí na dvě hlavní oblasti, a to na budování značky, oslovování a nábor zaměstnanců/úředníků a na zajištění funkčního a efektivního systému vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů. Součástí přehledu je i případová studie, která zkoumá reakci české veřejné správy na pandemii onemocnění covid-19.

Přehled OECD byl vytvořen v rámci projektu, který je financován z Fondů EHP 2014–2021, z programu Řádná správa věcí veřejných.

Podrobnější informace najdete v Přehledu OECD o stavu veřejné správy v ČR a PGR Brožuře s hlavními závěry a doporučeními ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…