Ministerstvo vnitra: Veřejná správa v roce 2020

07.08.2021 10:59

Méně vydaných cestovních pasů nebo opatření kvůli pandemii covid-19. Ministerstvo vnitra vydalo Výroční zprávu o stavu veřejné správy za rok 2020, která každoročně představuje statistická data o výkonu veřejné správy.

Ministerstvo vnitra: Veřejná správa v roce 2020
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Zpráva, kterou projednala vláda ČR, přináší statistiky o výkonu správních agend, pokrocích v eGovernmentu, zaměstnancích státu a samospráv, hospodaření obcí a krajů a také o rozvoji veřejných služeb. Rok 2020 byl přitom i v těchto oblastech výrazně ovlivněn pandemií covid-19.

„Poskytování služeb veřejné správy bylo během pandemie náročnější a úřady musely pro zajištění bezpečí klientů přijmout vyšší hygienická opatření a posílit možnost elektronické komunikace s úřady, aby se omezila nutnost fyzického styku,“ okomentoval loňský rok ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ze správních agend situace nejvíce zasáhla vydávání cestovních pasů, které kvůli omezení cestování meziročně pokleslo o 56 % (275 000 vydaných cestovních pasů). Naopak agendy občanských průkazů ani řidičských průkazů větší dopady nezaznamenaly (951 000 vydaných občanských průkazů a 862 000 řidičských průkazů). V případě řidičských průkazů šlo o meziroční nárůst o 163 000 kusů, a to i přesto, že v říjnu 2020 došlo k prodloužení platnosti řidičských průkazů až do března 2021 a následně o dalších deset měsíců.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Tempo práce se nesnížilo ani u agend matričních úřadů. Ačkoli výrazně poklesl počet sňatků (o 9000) i narození dětí (o 2000), nárůst úmrtí o téměř 17 000 zapříčinil, že oproti roku 2019 vykonaly matriční úřady více tzv. prvozápisů.

V uplynulém roce došlo i k rozvoji digitalizace veřejné správy. Jen v kategorii fyzických osob a podnikajících fyzických osob přibylo dalších 115 000 datových schránek – počet aktivních uživatelů Portálu občana vzrostl vloni na 72 000 uživatelů a jejich počet zásadně roste i v letošním roce.

Vybraná zjištění výroční zprávy ZDE, celá výroční zpráva ke stažení ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…