Ministerstvo vnitra podporuje již čtyři roky aplikaci Bright Sky

22.03.2023 17:56 | Tisková zpráva

Obětem domácího násilí pomáhá již čtyři roky aplikace Bright Sky, kterou podporuje Ministerstvo vnitra přes program prevence kriminality.

Ministerstvo vnitra podporuje již čtyři roky aplikaci Bright Sky
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Aplikace jednoduchou a srozumitelnou formou pomáhá přístupu ke spravedlnosti, k řešení závažných situací a uplatnění práv obětí. Aplikaci zároveň využívají i policisté při řešení domácího násilí.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Ročně je v Česku hlášeno přibližně 8500 incidentů se znaky domácího násilí mezi osobami ve společné domácnosti. Tyto incidenty řeší kromě policistů služby pořádkové policie a kriminalistů i speciálně vyškolené týmy na domácí násilí. Vzhledem k dobrým zkušenostem s využitím aplikace Bright Sky při kontaktu s oběťmi se připravují další školení policistů, především služby pořádkové policie.

„V tuto chvíli je nachystáno školení ve Středočeském kraji, další kraje budou následovat. Policisté budou proškoleni k tomu, aby v případě zásahu u domácího násilí dokázali obětem představit aplikaci Bright Sky a její využití. Mohlo by to pomoct oběti v rozpoznání závažnosti násilí a třeba i k zajištění důkazů, které z násilné činnosti vyplynuly,“ sdělil vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jan Paďourek.

Aplikace Bright Sky

Aplikace Bright Sky poskytuje kompletní, ověřené a aktualizované informace každému, kdo se nachází v násilném vztahu, nebo těm, kteří se v této souvislosti obávají o někoho blízkého. Nabízí adresář odborných služeb specializovaných na problematiku domácího násilí z celé ČR, dotazníky k vyhodnocení bezpečí (nebo naopak rizik) ve vztahu, informace o domácím a sexuálním násilí a nově i srozumitelného průvodce českými zákony. Aplikace slouží též jako deník pro uchování důkazů, které lze použít jako důkazní materiál v přípravném trestním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…