Ministerstvo vnitra převzalo prototyp softwarového řešení pro elektronické zpracování archiválií

23.02.2017 11:12

Dne 21. února 2017 ředitel odboru archivní správy Ministerstva vnitra PhDr. Jiří Úlovec převzal z rukou předsedy Technologické agentury ČR Ing. Petra Očka, Ph. D. výsledek aplikovaného výzkumu, jímž je prototyp softwarového řešení pro elektronické zpracování archiválií (ELZA) a související dokumentace.

Ministerstvo vnitra převzalo prototyp softwarového řešení pro elektronické zpracování archiválií
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Program ELZA je nástrojem k tvorbě archivního popisu. Popis archiválií umožňuje badatelské veřejnosti orientovat se v archiváliích a objednávat je k nahlížení v badatelnách archivů. Umožňuje však také pracovat s digitálními kopiemi archiválií zpřístupňovanými dálkovým přístupem. Software byl vytvářen na základě nových "Základních pravidel pro zpracování archiválií", které umožnily standardizaci archivního popisu v souladu s mezinárodními normami a tím i výměnu dat mezi paměťovými institucemi doma i v zahraničí.

Program ELZA je jedním z pilířů probíhající technologické inovace českého archivnictví. Je plně srovnatelný s obdobnými systémy v zahraničí, v některých ohledech je dokonce překonává. Vývoj softwaru bude pokračovat navazujícím projektem v závislosti na zkušenostech z implementace a integrace s jinými systémy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…