Ministerstvo zahraničí: Krajanská konference ve Valdštejnském a Černínském paláci

04.10.2021 7:33 | Tisková zpráva

Ve dnech 7. a 8. října 2021 se v prostorách Valdštejnského paláce, sídle Senátu PČR, uskuteční Krajanská konference na téma „Úloha a místo zahraničních Čechů v bilaterálních vztazích a aktuální potřeby české diaspory“.

Ministerstvo zahraničí: Krajanská konference ve Valdštejnském a Černínském paláci
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Konference je v roce 2021 poprvé připravována společně čtyřmi subjekty: Senátem PČR, AV ČR - zastoupené Etnologickým ústavem AV ČR, MZV ČR a Mezinárodním koordinačním výborem zahraničních Čechů. V rámci programu budou předána ocenění za zásluhy pěti nejaktivnějším krajanům v posledních letech.

V rámci dvoudenního pracovního programu konference vystoupí k aktuálním otázkám zástupci hlavních českých institucí zabývajících se v ČR problematikou českého krajanství společně se zástupci krajanských spolků z USA, Německa, Rakouska, Velké Británie, Švýcarska a dalších zemí. Významně bude zastoupena např. chorvatská delegace, která do Prahy přicestuje v počtu čtyřiceti osob. Na samotné konferenci budou chorvatskou delegaci zastupovat poslanec chorvatského parlamentu za českou menšinu v Chorvatsku Vladimír Bílek spolu s předsedkyní Svazu Čechů v Chorvatsku Anou-Marií Štruml Tuček. Součástí konference bude také čtvrteční přijetí v Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí.

Řada krajanů, kteří se konference zúčastní, přijede do ČR, aby se v Čechách rovněž mohli osobně zúčastnit letošních parlamentních voleb. Jedním z horkých témat konference je proto otázka zajištění řešení praktických potřeb Čechů v zahraničí, ke kterým, kromě konzulárních služeb českým občanům, patří rovněž téma možnosti korespondenční volby.

Vzhledem k velkému zájmu o osobní účast na konferenci a naplnění maximální kapacity přihlášených 140 účastníků, bude pro ostatní zájemce možno sledovat průběh konference v přímém on-line přenosu na kanálu Senátu PČR (ZDE), a to včetně tlumočení do anglického jazyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…