Ministerstvo zahraničí: Kypr zamířil do červené, pro Čechy se zpřísňují pravidla v Nizozemsku

25.10.2021 12:39 | Tisková zpráva

Přinášíme pravidelný souhrn změn, týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR.

Ministerstvo zahraničí: Kypr zamířil do červené, pro Čechy se zpřísňují pravidla v Nizozemsku
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC o šíření nákazy COVID 19. Od 25. 10. 2021 jsou v červené kategorii Nizozemsko, Kypr a Polsko. Do zelené kategorie, tedy té s nejnižším rizikem nákazy, se přesouvá Španělsko. Mění se také podmínky pro přicestování Čechů do Nizozemska.

Španělsko v zelené kategorii

Od pondělí 25. října 2021 se mezi země s nízkým rizikem nákazy řadí Španělsko včetně Kanárských ostrovů (Baleárské ostrovy zůstávají v oranžové kategorii). Doplní tak stávající země, jako jsou například Malta, Itálie či ostrov Madeira. Ze zelené kategorie do oranžové se naopak přesouvá Lichtenštejnsko. V červené kategorii se nově objevují Kypr, Nizozemsko a Polsko. Připomínáme, že přísnější podmínky návratu z těchto zemí se vztahují na neočkované osoby.

Přísnější podmínky pro přicestování do Nizozemska

S nepříznivým vývojem epidemie v ČR rozhodlo Nizozemsko o zpřísnění podmínek pro Čechy, kteří do země přicestují. S účinností od neděle 24. října 2021 zařadilo Nizozemsko ČR do kategorie vysoce rizikových zemí. Cestující starší 12 let, přijíždějící z ČR, mají povinnost předkládat při vstupu do Nizozemska certifikát EU COVID o očkování, nebo o prodělaném onemocnění, či potvrzující negativní výsledek PCR testu. Více info najdete na stránkách zastupitelského úřadu v Haagu (ZDE).

V pondělí 25. října 2021 vstupuje v platnost aktualizovaná cestovatelská mapa. Kompletní pravidla návratu pravidelně aktualizujeme na webových stránkách MZV (ZDE) nebo webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…