Ministerstvo zahraničí: Ministr Kulhánek podpořil české firmy v USA

24.09.2021 10:57 | Tisková zpráva

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v New Yorku a Bostonu navštívil české firmy a americké podniky s českou stopou. Ve čtvrtek večer vystoupil s národním projevem na Valném shromáždění OSN.

Ministerstvo zahraničí: Ministr Kulhánek podpořil české firmy v USA
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

V programu byl zařazen jako první ministr zahraničí, zatímco v uplynulých dvou dnech vystupovali prezidenti a premiéři členských států Organizace spojených národů. Program v sídle OSN na Manhattanu bude pokračovat až do pondělí.

Ministr zahraničí navštívil nový stopatrový mrakodrap One Vanderbilt, který česká firma Sharry vybavila mobilní aplikací. Ta umožňuje návštěvníkům a rezidentům zaparkovat, vyjet výtahem do kanceláře nebo na střechu anebo třeba objednat kávu z místního bistra. „Jsem nadšen novou stavbou, která je dominantou New Yorku. Obzvlášť pyšný jsem ale na českou firmu Sharry, která je příkladem vynalézavosti a podnikavosti skupiny mladých lidí, kteří pronikli do velkého světa a mají tady jednoznačný úspěch. Jejich aplikaci využijí v dalších více než 20 mrakodrapech v New Yorku,“ uvedl Jakub Kulhánek. „Je to také důkaz, že po složitých 18 měsících, kdy se do Spojených států až na výjimky nedalo z Evropy přicestovat, konečně mohou české firmy znovu nabízet své služby a produkty tomuto extrémně otevřenému, ale zároveň náročnému trhu,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ještě před projevem ministr zahraničí jednal s gruzínským vicepremiérem a ministrem zahraničí Davidem Zalkaliani. Diskutovali o připravovaném summitu EU se státy Východního partnerství. Agendě OSN a roli České republiky se pak bude věnovat na schůzkách s vedením sekretariátu OSN – potká se mimo jiné s vrcholným představitelem OSN pro boj s terorismem Vladimirem Voronkovem.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Ve středu ministr zamířil do Bostonu, kde navštívil nejprestižnější technickou univerzitu světa – Massachusettský technologický institut (MIT). Setkal se s guvernérem Charliem Bakerem, s nímž hovořil o spolupráci mezi firmami, univerzitami a vědeckými institucemi. Také diskutovali o covidu, přičemž Massachusetts je druhým nejvíce proočkovaným státem USA. Navštívil dvě firmy s českou stopou Thermo Fischer Scientific, která svá měřící a diagnostická zařízení vyrábí také v Brně, a Sotio, která vyvíjí léky proti rakovině.

V Bostonu se sešel s trojicí úspěšných Čechů působících v oblasti medicíny a vědy. Neurolog zabývající se výzkumem Alzheimerovy nemoci Martin Tolar, plastický chirurg Bohdan Pomahač a Klára Jelínková, která nastupuje na post viceprezidentky Harvardovy univerzity, hovořili s ministrem o pozici ČR v zahraničí nebo jejich zkušenostech s pandemií covid-19. „Jsem velkým obdivovatelem českých vědců a lékařů, mám respekt k jejich práci a nasazení. Takové lidi jednoznačně potřebujeme a byl bych moc rád, kdyby se o jejich úspěších v USA co nejvíce vědělo a mluvilo i v ČR,“ uvedl ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…